Endast 50 procent av svenskarna kontrollerar mönsterdjup vid däckbyte

däckbarometern goodyear

En färsk undersökning från Goodyear visar att en majoritet av svenskarna väljer att byta sina däck själva, men var tionde uppger att de aldrig kontrollerar däckens mönsterdjup. Samtidigt vet var femte svensk inte hur man byter däck.

I Goodyears nya rapport Däckbarometern har däcktillverkaren låtit svenskarna svara på frågor om vinterkörning och vinterdäck. I undersökningen framgår det att 46 procent av alla svenskar med körkort någon gång har bytt däck själv. Närmare var femte uppger att de alltid byter på egen hand. Svenskarna är också rörande överens om att däckens skick och kvalitet är mycket viktigt. Trots det uppger endast 50 procent att de alltid kontrollerar däckens mönsterdjup vid byte.

Säkerheten är den viktigaste aspekten när det kommer till däckköp. Det uppger 65 procent. Därefter är livslängden och priset prioriterat, det svarar 57 respektive 43 procent. Närmare var tredje uppger också att ljudnivån är en viktig faktor.

– I Sverige är väderförhållandena tuffare än på många andra ställen i världen och det är extra viktigt att ha vinterdäck som presterar på topp. Det är givetvis skönt att se att svenskarna prioriterar säkerheten högst när de ska välja nya däck. Däremot bör fler bli bättre på att kontrollera däckens mönsterdjup. Det tar inte lång tid men kan vara direkt avgörande för säkerheten, säger Jenny Wahlsten, Nordic Brand Executive på Goodyear.

Vanligaste misstagen vid däckbytet
Däckbarometern innehåller även närmare 700 svenska däckexperters åsikter och tips när det kommer till svenska bilister och vinterdäck. Experterna har bland annat fått lista de vanligaste felen svenskarna gör vid ett däckbyte. Högst på listan kommer felplacerade däck. Helt enkelt fel däck på fel plats. Därefter kommer felet att inte skruva åt muttrarna ordentligt samt det faktum att många byter däck alldeles för sent in på säsongen.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Goodyear. Under perioden 20 september till 3 oktober 2019 har sammanlagt 1 038 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre med körkort i Sverige.

About Däckavisen 1160 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!