Dagstidningar varnar för piratkopierade däck

Piratkopierade däck

Flera dagstidningar varnar idag för faran med piratkopierade däck, det lustiga är att ingen i branschen inklusive mig själv verkar ha sett några av dessa piratkopior. Är de så bra gjorda så att ingen i Sverige har lyckats upptäcka dem? Nej knappast, att 7 procent av alla däck i Sverige skulle vara piratkopior verkar inte vidare troligt. Menar man att det rör sig om plagiat där man kopierar kända mönster men inte exakta kopior? Kanske mer troligt men i så fall är väldigt otydligt framfört, se nedan:

Förekomsten av billiga piratkopierade däck på svenska vägar kan utgöra en direkt livsfara för dem som befinner sig i trafiken.

Enligt en rapport från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) är omkring 7 procent av alla däck i Sverige plagiat, aldrig säkerhetstestade och tillverkade av undermåliga gummiblandningar. De piratkopierade däcken tillverkas ofta i Kina men kan många gånger säljas direkt på den svenska marknaden via svenskspråkiga webbsajter.

EUIPO fastslår att den lagliga däckindustrin lider stora ekonomiska förluster på grund av piratkopiorna. I hela EU uppgår beloppet till motsvarande 22,1 miljarder svenska kronor, och i Sverige 453 miljoner kronor. Utöver de ekonomiska skadorna finns också miljömässiga.

Läs artiklar:
aftonbladet.se

eposten.se

About Däckavisen 1159 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!