Dags för bilsemester? Motorväg är inte alltid den bästa rutten

däckbranschen däcktidning däckavisen

Många svenskar gör sin semesterresa med bilen, antingen åker man till sommarstället eller på längre bilsemester i Sverige eller utomlands. Här får du några tips om hur du kan få mer ut av bilsemestern.

Det bästa tipset är bra planering, både när det gäller själva resan och om hur man kontrollerar bilen före resan. Semestern går fort och många vill starta resan direkt efter sista arbetsdagen. Det kanske inte är så klokt när man är trött och stressad. Tomas Jansson, produktchef för personbilsdäck och fälgar på Vianor, rekommenderar att man tar det lugnt och väntar ett par dagar innan man åker i väg och att man för övrigt också kör utan stress och inte efter klockan.

– På semester ska man inte ha bråttom utan man ska varva ner och njuta av ledigheten. Ta en omväg och besök nya ställen. Motorväg kanske inte är den mest avkopplande vägen, det finns betydligt mer att se och uppleva om man väljer mindre vägar. Det tar längre tid men då ser du betydligt mer av det vackra sommarlandskapet, vilket säkert är värt omvägen, säger Tomas Jansson.

En förutsättning för en lyckad bilsemester är också att man inte kör för långa sträckor utan pauser. Det är speciellt viktigt när barn åker med. Varför inte till exempel låta barnen välja var man stannar.

– Låt barnen vara med redan när resan planeras hemma. Låt dem välja något ställe längs resvägen där man stannar över natten. Googla tillsammans efter lämpliga attraktioner som barnen gillar, råder Tomas Jansson.

Värmen påfrestar batteriet

Före en bilsemester är det värt att serva bilen eller låta en bilverkstad kontrollera att alla viktiga komponenter fungerar som de ska. Speciellt bilens batteri måste jobba hårt i värmen.

– Värmen påfrestar batteriet överraskande mycket. AC:n går för fullt och barnen laddar sina telefoner och datorer. Luftfiltret för kupéluften bör bytas varje år och AC-systemet bör kontrolleras vartannat år. Om inte AC:n fungerar effektivt är det inte kul att resa i en varm bil, påminner Tomas Jansson.

Bra däck ger en säker resa

När det gäller däck så ska du kontrollera lufttrycket och mönsterdjupet. Bra mönsterdjup är viktigt speciellt när det regnar. Under en åskskur kan det regna riktigt mycket och om mönsterdjupet på däcken är lägre än fyra millimeter så ökar risken för vattenplaning betydligt.

Lufttrycket kan kontrolleras på en bensinstation eller hos en däckverkstad. När man åker på en bilsemester så lastas bilen fullt och tillsammans med fyra personer i bilen blir det tungt. Då ska lufttrycket ökas något utöver det rekommenderade. Det brukar stå i bilens instruktionsbok hur mycket luft däcken ska ha när bilen är tungt lastad. Rätt lufttryck minskar bränsleförbrukningen, däckslitaget och ger säkrade köregenskaper.

Checklista inför bilsemestern:

1. Serva bilen före semestern

Boka tid för service eller besiktning i tid för att du ska få tid före semestern.

2. Kontrollera att däcken är säkra

Kontrollera lufttrycket, även i reservdäcket om bilen har ett sådant. Öka lufttrycket från det normala när bilen lastas tungt, lufttrycksvärden anges i bilens instruktionsbok. Kom ihåg att efterdra bultarna om du inte har gjort det efter hjulskiftet i våras. Om däcken ha slitits ojämnt kan hjulinställningen vara fel, vilket bör kontrolleras före semesterresan.

3. Gör bilen ren både ut- och invändigt

Tvätta bilen både ut- och invändigt och ta bort alla onödiga saker ur bilen. Kontrollera att det inte finns stenskott som kräver lagning av framrutan. Invändigt kan framrutan rengöras med mild glasrengöringsmedel och mikrofiberduk. Insekter som har fastnat på rutan bör tas bort snarast möjligt innan solen bränner fast dem ordentligt på rutan.

4. Var förberedd för överraskningar

Om resan får ett överraskande stopp är det bra att ha ett första hjälp kit, dricksvatten och en batteriladdare för mobiltelefonen med i bilen. Kontrollera före resan att mobilen har nödnumret 112 lättillgängligt.

5. Håll koll på sakerna

Efter varje stopp när resan ska fortsätta är det värt att kontrollera att alla har med sig sina mobiltelefoner, solglasögonen, plånbok och andra viktiga saker. Om möjligt är det bra att byta förare regelbundet.

Fler tips om bilkörning och sommardäck

About Däckavisen 1175 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!