Continentals nya TPMS-verktyg

tpms däckserviceverktyg från continental däck
Bild: Continental

Continentals nya däckserviceverktyg med pekskärm för TPMS-service ska minska stressen för däckmontörer vid däckbyten.

För många verkstäder kan däckservice vara ett mycket hektiskt arbete. Det innebär att kontrollera otaliga däck, byta dem, ibland ersätta dem och sedan dokumentera varje steg. Till detta kommer arbetet med däcktrycksövervakningssensorer: testning, aktivering, programmering och ominlärning. För att göra denna stressiga säsongsbetonade verksamhet enklare och lättare för verkstäder har Continental lanserat en ny generation av däckserviceverktyg. Den består av tre modeller: Autodiagnos Tire 100, Autodiagnos Tire 200 och Autodiagnos Tire 300. Dessa verktyg täcker ett brett spektrum av vardagsbehovet i verkstäder – både för personbilar och kommersiella fordon. Autodiagnos-däckfamiljen ska kännetecknas av intuitiv drift och hög grad av användarvänlighet. Nästan alla europeiska fordon omfattas.

– De viktigaste faktorerna inom däckservice är hastighet, datatillgänglighet och användarvänlighet. Våra nya verktyg för däckservice ger snabb åtkomst till viktig systemdata, och tack vare deras pekskärmar med en mycket enkel manuell navigering är de lika lätta att använda som smartphones, säger Filip Kevilj, produktchef för serviceverktyg på Continental Aftermarket.

Däckserviceverktygen ska säkerställa snabb acceptans av beställningar, följt av enkel aktivering, programmering och ominlärning av sensorer. Dessutom ger de nya enheterna sömlöst stöd i senare produktionsled som dokumentation, lagring och beställning av nya däck.

Autodiagnos Tire 100, 200 och 300 ska också vara idealiska för att installera nya uppsättningar hjul. De integrerade OBD II-ominlärningsrutinerna ska göra ominlärning av nya TPMS-sensorer till ECU:erna i fordonet lika enkelt som aktivering av sensorer vid säsongsbetonade däckbyten. Continentals utvecklare ska också ha lagt stor vikt vid uppdaterad data. Kontinuerliga uppdateringar av programvara och databas säkerställer att verktygen kan kommunicera med de senaste TPMS-sensorerna och använder de senaste fordonsprotokollen. Alla tre serviceverktygen kan uppdateras trådlöst via Wi-Fi. 

Autodiagnos Tire 300 är flaggskeppet i Continentals nya linje av däckserviceverktyg. Den ska ha allt som verkstäder och flottor behöver för effektiv däckservice. Detta börjar med en stor 8-tumsskärm som visar alla relevanta TPMS- och däckdata. De nya verktygen är också redo för framtida tillämpningar, såsom direkt kommunikation med RFID-taggar i däcken via den integrerade RFID-modulen, vilken innehåller all viktig information från däcktillverkaren. Efter tilldelning till ett fordon överför Autodiagnos 300 hela TPMS-sensorns datapaket till den inbyggda elektroniken. Verktyget är även lämpligt för att byta TPMS-sensorer på lastbilar, bussar och släpvagnar. Ämnet blir allt viktigare, eftersom däcktrycksövervakningssystem från och med juli 2022 kommer att vara obligatoriska för lastbilar, bussar och släpvagnar. Detta gäller till en början alla nyhomologerade fordonstyper, och från 2024 för alla nya fordon. 

Autodiagnos Tire 200 kommer med en 5-tums pekskärm. Precis som alla tre nya däckserviceverktyg kan den synkronisera jobb trådlöst med verkstadens beställningssystem via Wi-Fi och få dem utskrivna. Den kan hämta TPMS-sensordata via en integrerad OBD II-modul och initiera ominlärning. En särskilt attraktiv funktion ska vara “ID Match”, som gör att verkstäder kan identifiera individuella sensorer via OBD-II-gränssnittet och åtgärda problemet efteråt.

Autodiagnos Tire 100 är den billiga instegsmodellen i serien. Den är baserad på det beprövade systemet som används i alla Continentals däckserviceverktyg för sensoraktivering, programmering och ominlärning. Dessutom  ska den innehålla ett antal användarvänliga applikationer. Den är ansluten till fordonets OBD II-gränssnitt via en nätverkskabel på en extern OBD II-modul. 3,5-tums pekskärmen visar all TPMS-data på en skärm för enkel kontroll av funktionerna. När det gäller funktionalitet och funktioner är det nya Autodiagnos Tire 100 likvärdigt med TPMS Pro i den nuvarande raden av TPMS-serviceverktyg.

About Däckavisen 1165 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!