Continentals miljövänliga däck med doppteknik på väg

Foto: continental

Continental och det globala förstärkningsföretaget Kordsa, som främst levererar till däckbranschen, meddelar att serieproduktionen av de första 250 000 personbilsdäcken med företagens nya, hållbara bindningsteknik pågår. De två parterna har samarbetat om denna nya miljövänliga doppningsteknologi sedan 2017.

Den nya tekniken gör det möjligt att binda textilförstärkningsmaterial och gummiföreningar utan att använda resorcinol och formaldehyd i textilfördjupningsmediet. Textilförstärkningsmaterial används ofta vid däckproduktion och vid tillverkning av teknisk utrustning som innehåller gummi, såsom slangar och transportband.

Sedan det första tillkännagivandet av Cokoon som en öppen innovationsteknologi meddelades i mars 2019 har tekniken fått mycket uppmärksamhet i branschen. Fler än 40 företag (däcktillverkare, regummeringsföretag och textilleverantörer) är intresserade av att testa materialet och överväger att gå med i licenspoolen. Cirka 20 av dessa har redan fått prov. Nu har alla intresserade parter blivit inbjudna att gå med i poolen och få en gratis licens så att de kan bidra till utvecklingen av denna nya gröna teknik. Licenspoolen förvaltas av det oberoende advokatbyrån AdvInno. Företag kan hitta mer information och aktuella kontakter på den officiella webbplatsen www.cokoon.com .

-Testprocessen var en stor framgång och överträffade våra förväntningar. Branschåterkopplingen uppmuntrade oss att fortsätta att integrera Cokoon i våra däck och börja serieproduktion av de första däcken. Det är en hög prioritering för oss att utvidga användningen av Cokoon-tekniken i vår serieproduktion 2020 och de kommande åren, säger Dr. Andreas Topp, chef för material- och processutveckling och industrialisering på Continental Tyres.

-Devrim Özaydin, teknologidirektör globalt i Kordsa, beskriver den underliggande idén: Med Cokoon vill vi implementera en miljövänlig standard för hela branschen när det gäller textil- och gummibindning. Vi inbjuder därför alla intresserade parter att gå med i poolen, få en gratis licens, bidra till förbättringar av denna nya öppna teknik och använda Cokoon i sin massproduktion.

Cokoon är varumärket för ett nytt limningssystem och ny teknik som erbjuds tillverkarna och deras leverantörer som en öppen källkod. De parter som har utvecklat tekniken, Continental och Kordsa, har valt att avstå från utvecklings- och licensavgifter. I gengäld förväntar de sig att licensgivare gör patent som de får i samband med ytterligare förbättringar av denna teknik, tillgängliga för de andra partnerna utan kostnad genom en licenspool. Intresserade företag kan begära prov.

Före Cokoon var kemikalierna resorcinol och formaldehyd var absolut nödvändigt för att aktivera bindningen mellan textilförstärkningsmaterialet och den omgivande gummimatrisen. Det är en fördel att ersätta resorcinol och formaldehyd med mer miljövänliga alternativ, inte bara för en hållbar leveranskedja, utan också för däcktillverkare. Det är värt att notera att däcksproduktionsanläggningar och konsumenter inte utsätts för dessa ämnen, eftersom de kemiskt förändras under vulkaniseringsprocessen. Med Cokoon-doppningsteknik är bindning av textilier och gummi nu möjlig utan dessa två ämnen, och tekniken kräver inga förändringar i produktionsutrustningen. Mer information finns på www.cokoon.com

About Däckavisen 1176 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!