Continental i samarbete med dansk bildelningstjänst

Genom att ansluta däck till molnet möjliggör Continental däckövervakning i realtid. Bild: Continental

Continental har framgångsrikt testat däckövervakning i realtid på däck i en pilot på elfordon från bildelningsleverantören SHARE NOW Danmark. I samarbete med sin projektpartner och telemetrispecialist Traffilog kopplade däcktillverkaren information från däcksensorer och telemetridata för flottans bilar med en egen algoritm i molnet. Som ett resultat kan Continental förutsäga mönsterdjup i realtid med en noggrannhet på under en millimeter. I framtiden kommer smarta digitala däcklösningar som denna att vara en viktig drivkraft för att möjliggöra behovsbaserad service av däck istället för vanlig schemalagd service. 

– Med denna pilot är vi först på marknaden att erbjuda en noggrann övervakning av mönsterjup via en algoritm. Med en noggrannhet på under en millimeter har vår pilot faktiskt satt ett riktmärke för smarta digitala däcklösningar. Vi har arbetat mycket nära våra kollegor från Continental Automotive Technologies och med vår partner Traffilog för att uppnå denna framgång, säger Tansu Isik, chef för affärsutveckling och global marknadsföring inom affärsområdet Continental Tyres.

För vagnparksägare är det fördelaktigt att ha så korrekt information som möjligt om deras däck i realtid. Däckslitage och skador är en viktig kostnadspost för dem. Dessutom har intakta och underhållna däck en betydande positiv inverkan på andra stora kostnadsposter som bränsleeffektivitet och förslitning av delar.

– Telematisk däckövervakning i realtid är en enorm fördel för oss. Vi kan övervaka och underhålla våra däck när som helst och vidta åtgärder proaktivt. Fördelarna är mer effektiva flottoperationer, minimerad stillestånd på grund av reparation, större säkerhet och lägre totalkostnad på grund av högre energieffektivitet, säger Steen Herløv Andersen, verksamhetschef på SHARE NOW Danmark.

– Med den här piloten erbjuder vi ytterligare en glimt av framtiden för Continentals smarta digitala däcklösningar. Genom att ansluta däck direkt till molnet kan Continental skapa spännande nya affärsmodeller. Vårt digitala ekosystem för däck, där vi arbetar tillsammans med vårt breda nätverk av partners, handlar om att hjälpa våra kunder med däck och service vid rätt tidpunkt och på rätt plats. På Continental utnyttjar vi både däckkompetens och vår interna kunskap om sensor- och fordonsarkitektur, som tillhandahålls av Continentals Automotive Technologies gruppsektor, säger Isik.

Piloten för mätning av mönsterdjup i realtid är en del av ett större projekt där Continental tillsammans med sin partner Traffilog också levererar fjärrövervakning och temperaturövervakning i realtid av hela flottan av SHARE NOW i Danmark, med cirka 600 bilar som för närvarande är i drift. Continental kunde integrera sin lösning för övervakning av däck i realtid i en redan existerande telematisk installation. För att möjliggöra både insamling och överföring av data modifierade Traffilog sin telematiska enhet för att passa Continentals krav för att utnyttja relevanta data för att mata sin egen algoritm.

Profilbild
About Joakim Held 813 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!