Byt till vinterdäck i tid och kom ihåg att efterdra hjulbultarna

Snön har redan börjat falla på flera platser i norra Sverige och temperaturen kryper nedåt i hela landet med frostklädda och hala vägar under morgontimmarna. Detta innebär en ökad olycksrisk, samtidigt visar en undersökning från Trygg-Hansa att 4 av 10 svenskar inte vet mellan vilka datum bilen ska ha vinterdäck. Förutom att byta till rätt däck behöver man även komma ihåg att efterdra hjulbultarna efter fem till tio mils körning. Enligt statistik från Trygg-Hansa lossnar hundratals hjul varje år på de svenska vägarna när bilägare inte har efterdragit bultarna.

De nuvarande reglerna för när man måste ha vinterdäck har inte förändrats på många år, ändå har få svenskar koll på vilka datum som gäller. Fyra av tio svenskar (42 procent) vet inte mellan vilka datum bilen ska ha vinterdäck, enligt en Norstat-undersökning genomförd på uppdrag av Trygg-Hansa. Många väntar med att byta däck så länge som till den 1 december, då man enligt lag måste ha vinterdäck om det råder vinterväglag. Sena däckbyten resulterar i långa köer till däckbytarfirmor, dyra sista minuten-priser eller höga bötesbelopp och i värsta fall – allvarliga trafikolyckor.

– Att byta däck behöver inte vara svårt, men känner man sig osäker på hur man gör bör man ta professionell hjälp; det är några väl investerade hundralappar. Var ute i god, köerna blir oftast långa vid ett plötsligt snöfall när 1 december närmar sig, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

– Efter däckbytet är det många som glömmer att efterdra hjulbultarna efter några mils körning. Det Det behöver bara göras en gång med hjälp av ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel. Är du osäker på hur du gör kan du alltid kontakta en verkstad, säger Stefan Brala.

På vintern är det fortsatt viktigt att hålla avstånd till alla som rör sig i trafiken, både gångtrafikanter och andra bilar. Vinterväglag gör att bromssträckan blir längre och att det är större risk för sladd.

– Med hög hastighet och för kort avstånd hinner du inte stanna om fordonet framför dig gör en kraftig inbromsning. Det gäller oavsett väglag, men blir extra viktigt på vintern. För att minska risken för krock är det därför otroligt viktigt att du har tillräckligt med avstånd till fordonet framför, säger Stefan Brala.

Motorexpertens sju däckbytartips:

För att hjälpa svenskarna till ett säkert däckbyte har Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa, sammanställt sina bästa tips.

  • Kom ihåg att efterdra hjulbultarna. Oavsett om man bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det är det viktigt att man efter några mils körning efterdrar hjulbultarna. Använd ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel, så att du inte drar för löst. Är du osäker är det alltid bäst att låta en verkstad efterdra däcken.
  • Sätt de bästa däcken bak. Oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil bör de bästa däcken, med andra ord de som har störst mönsterdjup eller dubbutstick, sättas bak på bilen. Detta minskar risken för sladd när du svänger eller bromsar.
  • Se till att däcken inte är för slitna. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer. För sommardäcken räcker ett mönsterdjup på 1,6 millimeter.
  • Kontrollera lufttrycket. Rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar.
  • Använd rätt verktyg. Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Säkerställ att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
  • Är du osäker – anlita ett proffs. Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även förvara dina däck tills det är dags att byta igen.
  • Förvara däcken rätt. Om du förvarar däcken hemma, tänk på att inte utsätta dem för hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Norstat på uppdrag av Trygg-Hansa under perioden 27 november – 18 december 2019 via webbpanel. Målgruppen för undersökningen den svenska allmänheten 18–79 år. Totalt genomfördes 3179 intervjuer. Deltagarfrekvensen var 41,7 %.

Vet du mellan vilka datum ditt fordon ska ha vinterdäck, om det är vinterväglag?

-Ja, mellan 1 december – 30 april: 10,3%

-Ja, mellan 1 december – 31 mars: 57,8%

-Ja, mellan 1 november – 30 april: 9,9%

-Ja, mellan 1 november – 31 mars: 18,0%

-Nej: 4,0%

About Däckavisen 1121 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!