Beslag av ett halvt ton vattenpipstobak i Södra Stockholm
Polisen i Stockholms län rapporterade förra veckan om sina resultat.
Ett halvt ton vattenpipstobak, en större mängd misstänkt stöldgods, kontanter och flera gripna. Det blev resultatet efter en insats i södra Stockholm den 13 mars.
Polisen i Botkyrka genomförde den 13 mars en insats tillsammans med Skatteverket och Arbetsmiljöverket mot bland annat bilverkstäder och biltvättar i Botkyrka och Huddinge kommun i syfte att motverka den organiserade brottsligheten.
Kontroll av en bilverkstad
Vid en av kontrollerna beslagtogs ett halvt ton tobak som används till rökning av vattenpipor. Vid efterföljande husrannsakningar påträffades ytterligare vattenpipstobak, en större mängd misstänkt stöldgods och en större summa kontanter.
Initialt greps tre personer och dagen efter greps ytterligare en person. Fyra personer har suttit anhållna i ärendet men två har nu släppts och två är häktade misstänkta för bland annat olovlig befattning med punktskattepliktiga varor, grovt brott.
Tobaken är troligen insmugglad i landet för att undgå punktskatter och tullavgifter och var på väg ut på svarta marknaden när tillsynen genomfördes. Summan på den undanhållna skatten och tullavgifter på tobaken uppgår till omkring 1,5 miljoner kr, till det kommer tobakens värde i sig.
Brott mot utlänningslagen
På en annan bilverkstad uppdagades det att bolaget hade två personer anställda trots att de saknade arbetstillstånd. En av personerna var dessutom efterlyst. Båda personerna omhändertogs med stöd av utlänningslagen. Ägarna av bolaget blev misstänkta för brott mot utlänningslagen genom att ha personer anställda som inte har rätt att arbeta i Sverige.
Myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet
I den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserade brottslighet ingår: Polisen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket, Kustbevakningen, Kronofogden, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Kriminalvården samt i Stockholm även länsstyrelsen.
Ett par myndigheter deltar på plats i insatserna, medan andra endast deltar i planeringen inför och efter genomförandet.
I Stockholm finns sedan 2018 en myndighetsgemensam tillsyn och kontroll av företag, föreningar eller arbetsplatser som kopplas till organiserad brottslighet eller bidrar till osund konkurrens. Arbetet har för närvarande fokus på lokalsamhället i regionens särskilt utsatta områden.