Även Norge förlänger perioden för dubbdäck

däckskifte

Corona-viruset ger en förlängd tidsfrist för att byta ut dubbdäcken. Ny tidsfrist för dubbdäck är nu 1 maj för hela landet.

– Vi uppmuntrar människor att byta ut dubbdäcken så snart som möjligt. Men samtidigt ser vi många praktiska utmaningar under dessa Coronatider. Folk i karantän och verkstäder och däckhotell som är stängda eller har reducerad kapacitet, säger Ingrid Heggebø Lutnæs på Statens vegvesen.

Vägverket har beslutat att bevilja undantag från den ordinarie perioden för dubbdäck. Normalt sett skall  dubbdäcken vara av den första måndagen efter den 2: a påsksöndagen i södra och 1 maj i norra Norge. Detta har dock varit en svår bedömning för norska vägverket.

– Det är olyckligt att ha fordon med dubbdäck på vägarna längre än nödvändigt. Kombinationen av dubbdäck, torra vägar, varmt väder och höga hastigheter ger mycket gliddamm. Vi ber att de som har möjlighet att skifta så snabbt som möjligt gör det för att minska andra miljöbesvär och inte vänta så länge som möjligt, säger Lutnæs.

Statens vegvesen kommer att övervaka luftkvaliteten genom sina många mätstationer. Byrån är också redo för extra sopning och spolning av vägarna om det behövs.

Profilbild
About Joakim Held 895 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!