Annie Seel redo för sitt tionde Dakarrally

Annie Seel action in Dakar 2010, AnnieSeel.com. Photo by: Maindru Photo

Annie Seel är redo för sitt tionde Dakarrally, nu åker hon i ett tjejteam med fabrikssupport.

Det är tjugo år sedan Dakarveteranen Annie Seel körde sitt första Dakarrally, då på motorcykel. Nu står hon på startlinjen i sitt tionde lopp, med ett helkvinnligt bilteam, i Dakarrallyt som körs i Saudiarabien.

Dakarrallyt 2023 blir hennes tionde start, och Annie Seel är därmed den svensk som ställt upp flest gånger. Hon är den enda svenska föraren någonsin som kört rallyt både med motorcykel och bil.

Annie Seel kom i mitten av december hem från sista deltävlingen i Saudiska mästerskapen där hon coachat en saudisk tjej till en silverplats i mästerskapet.

Nästa stora utmaning för Annie Seel blir starten i Dakarrallyt som drar i gång på nyårsafton 31 december. Där fortsätter hon samarbetet med tyskan Annett Fischer i fabriksteam X-Raid Yamaha.

– Jag känner mig laddad och redo. Vi siktar på seger i damklassen såklart, men som alltid i Dakarrallyt så kan mycket hända. Det är kvinnligt deltagarrekord i Dakar. Totalt över femtio kvinnor på startlinjen som tävlar i olika klasser – och vi är fem helkvinnliga team, berättar Annie Seel om tjejsatsningen.

Annie Seel och Annett Fischer inledde samarbetet inför Dakarrallyt förra året och har i alla tävlingar under året gjort fina resultat samt vunnit som bästa helkvinnliga team. De har under året åkt hela VM-serien i Rally Raid där de tillsammans kom på en total sjätte plats.

Den erfarna duon ställer upp med en Yamaha YZX 1000 Turbo, med fabrikssupport från Yamaha.

Tävlingsklassen T3 för lättvikts terrängbilar har nästan 50 ekipage anmälda. Powertjejerna satsar även på att vinna “All Womens Team” priset, där både förare och co-driver måste vara kvinnor

Dakarrallyt ingår i VM-serien för Rally Raid och körs 31 december till 15 januari i Saudiarabien.

Info om Annie Seel

Annie Seel ställer upp med helkvinnligt team i Dakarrallyt 2023 som körs i Saudiarabien. Det här blir hennes tionde start i Dakarrallyt, och därmed den svensk som ställt upp flest gånger. Hon är den enda svenska föraren någonsin som kört rallyt både med motorcykel och bil.

Hon är även historisk som segrare i Saudiarabiens första rallytävling för kvinnor. Dessutom har hon tagit andraplatsen i Saudiarabiska mästerskapen som första helkvinnkliga team någonsin.

2022 vann hon Dakartiteln som bästa helkvinnliga team i bil.

2021 tog hon SM-brons i Rally Sprint som codriver.

2010 blev hon Dakarmästarinna på mc.

2003 satte hon höjdrekord med mc på Mount Everest.

Info om Dakarrallyt, Saudiarabien

Dakarrallytrallyt anses som världens längsta, hårdaste och största rallytävling.

Tävlingen ingår i VM-serien för ökenrally och körs sedan 2020 i Saudiarabien.

Start 31 december och målgång 15 januari.

Total tävlingsträcka är 8549km fördelat på 14 delsträckor.

Totalt antal startande fordon: ca 455

Totalt antal tävlande (förare/kartläsare): ca 840

Antal nationaliteter (inkl serviceteam): 68

Antal tävlande kvinnor (alla klasser): 54, varav 5 helkvinnliga bilteam

Webbsida: www.dakar.com

About Däckavisen 1216 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!