Allt hänger på föraren -Nokian stödjer Scania tävling

Nokian lastbilsdäck

Säkerheten, hållbarheten och bränsleekonomin på vägtransporter är huvudsakligen beroende av en enda faktor – förarens kompetens. För att öka yrkesförarnas status arrangerar lastbilstillverkaren Scania världens största tävling för lastbils- och bussförare, Scania Driver Competitions, som testar kompetensen på över 350 000 yrkesförare. Nokian Tyres levererar däck av toppkvalitet till fordonen som används i deltävlingarna i Finland.

Yrkesförarna har ett tungt ansvar när det gäller säkra transporter. De kör sina tunga fordon bland alla andra trafikanter oavsett vädret. Ständigt varierande förhållanden och situationer gör att förarens kompetens blir avgörande även i framtiden. Vinnaren i förartävlingen ska vara bestämd och djärv och ska ha färdigheter för att kunna vara den nya generationens bästa yrkesförare.

Scania Driver Competitions är en europeisk tävling som består av lokala deltävlingar, nationella finaler och till sist den stora europeiska finalen. Finlands deltävlingar arrangeras under våren i Tavastehus, Jyväskylä och Uleåborg. Finlands final arrangeras i Helsingfors den 10 – 11 maj i samband med mässan Transport-Logistik 2019.

Deltävlingarna handlar om säkra och effektiva transporter. Tävlingsdeltagarna ska även få visa sina kunskaper i första hjälp och ska utföra olika körprov. Ett av körproven, Vattenutmaning, handlar om att köra ett fordon med öppen vattentank utan att skvätta vatten ur tanken. I Knock the King testas förarnas skicklighet i att köra i trånga utrymmen och i Boardwalk testas förarnas färdigheter i att kunna bedöma hur stor plats fordonet tar när det backas.

Fordonen som används i Finlands deltävlingar har Nokian Tyres produkter. På framaxeln finns Nokian Hakkapeliitta Truck F2, flaggskeppsmodellen för lastbilar och bussar. På drivaxeln finns Nokian Hakkapeliitta Truck E, topprodukt för snöiga vägar och på släpvagnarna finns Nokian Hakkapeliitta E-Truck Trailer.

”Nokian Tyres har arbetat i decennier för att öka säkerheten, hållbarheten och effektiviteten inom yrkestrafiken genom att utveckla däckens grepp och köregenskaper, att minska utsläppen i produktionen och genom att minska däckens rullmotstånd”, berättar produktchef Teppo Siltanen på Nokian Tyres. ”Men ingen teknik kan ersätta en förare som kör försiktigt och skickligt. Scania Driver Competitions riktar uppmärksamheten dit den ska – mellan ratten och förarstolen.”

Deltävlingarna i Sverige har redan genomförts och trettio finalister är uttagna till den svenska finalen som ska hållas den 27 april i Stockholm. Förutom att koras till Europas bästa lastbilsförare får segraren i den stora europeiska finalen 100 000 euro att spendera på en helt ny, kundanpassad Scanialastbil. Europafinalen hålls i maj 2019 i Södertälje.

Tävlingswebbsidor:
https://www.scania.com/se/sv/home/experience-scania/driver-competitions.html

About Däckavisen 1159 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!