260.000 bilar på sommardäck i Danskt vinterväder

däckräkning vinterdäck danmark

Danska Rådet for Større Dæksikkerhed har presenterat siffrorna från förra veckans dokumentation av danskarnas val av däck för vinterkörning. Under en vecka med vinterväglag kontrollerades totalt 7 890 personbilar på offentliga parkeringsplatser runt om i landet. 10 procent av bilarna var utrustade med sommardäck. Det motsvarar 260 000 personbilar som kör på sommardäck på de danska vintervägarna.

Medan snön lade sig över Danmark förra veckan var representanter från rådet för större däcksäkerhet och däckföretagsföreningen ute i Danmark för att undersöka vilken typ av däck som var monterad på de danska bilarna i vinterväglaget. 10 procent av de kontrollerade bilarna var utrustade med sommardäck.

“Resultatet av däckräkningen säger att cirka 260 000 bilar kör runt på sommardäck. Detta under en vecka, när vintervädret verkligen drog in med mycket snö. Det har blivit bättre, men det är fortfarande allt för många, och det här är ett allvarligt problem för trafiksäkerheten, säger Volker Nitz från rådet för större däcksäkerhet.

“För att främja trafiksäkerhet och tillgänglighet anser vi att det är logiskt att spegla lagstiftningen i våra grannländer, t.ex. Tyskland. Här är det obligatoriskt att ha vinterdäck eller åretruntdäck däck på bilen när det är vinterväglag. Det innebär i praktiken att du måste byta till vinterdäck om du vill kunna färdas i trafiken när det är vinter. Men det betyder också att du juridiskt kan välja att hålla sommardäcken på om du bara lämnar bilen när vi, som i förra veckan, hade vinterväglag, säger Volker Nitz.

About Däckavisen 1159 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!