150 000 bilar riskerar körförbud 1 maj

Körförbud

Så många som 148 468 personbilar i trafik får körförbud om de inte besiktas senast 30 april. Det visar Transportstyrelsens statistik för april månad.

–Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder, vi har drive-in på de flesta av våra 93 stationer och även påsköppet på ett antal stationer, säger Tord Fornander, vice vd för Opus Bilprovning AB. 

Innan de nya besiktningsreglerna infördes för knappt ett år sedan var det årlig besiktning som gällde och en besiktningsperiod på tolv månader, baserad på slutsiffran i registreringsnumret. Nu är istället regeln att ett fordon ska kontrollbesiktas senast 14 månader efter föregående besiktning.

–En orsak till det stora antalet fordon som riskerar körförbud kan vara att bilägare varit väldigt inkörda på slutsiffra och månad och att de nya reglerna inte är lika tydliga säger Tord Fornander.

–Det är svårt för en bilägare att säga att hen inte visste när bilen ska vara besiktad eller att ens bil har fått körförbud, menar Tord Fornander.

En del av förklaringen kan också vara företagsbilar av olika slag, särskilt leasingbilar där den som brukar bilen inte är den som får kallelser och information från bilprovning och myndigheter. Dessa går i stället till en bilansvarig på respektive företag.

–Å andra sidan är detta förhållande inget som ändrats i och med de nya inställelsereglerna. Men det kan ju vara så att företagens bilansvariga haft svårt att ställa om till de nya reglerna, säger Tord Fornander.

About Däckavisen 1170 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!