Yokohama fullbordar förvärvet av Trelleborg

Bild: Yokohama

Yokohama Rubber fullbordar förvärvet av svenska Trelleborg Wheel Systems, tar ett strategiskt steg framåt inom däckmarknaden för jordbruks- och industrimaskiner.

Yokohama Rubber Co., Ltd. meddelar att företaget, den 2 maj, har slutfört förvärvet av samtliga utestående aktier i Trelleborg Wheel Systems Holding AB (TWS). TWS är ett svenskt företag som tillverkar och säljer däck för jordbruks- och industrimaskiner. Förvärvet sker från Trelleborg AB, vilket tillkännagavs den 25 mars 2022. Från och med andra kvartalet av räkenskapsåret 2023 kommer Yokohama Rubbers konsoliderade räkenskaper att inkludera TWS, vars beräknade inverkan för närvarande utreds.

Förvärvet av TWS är en del av Yokohama Rubbers strategiska initiativ för att expandera sin verksamhet inom däck för jordbruks- och industrimaskiner, vilket ses som en framtida tillväxtmotor för företagets kommersiella däckverksamhet enligt Yokohama Transformation 2023 (YX2023), företagets medellånga affärsplan för räkenskapsåren 2021–2023. Yokohama Rubber anser att denna verksamhet bland kommersiella däck kan säkerställa stabilt höga intäkter.

Förvärvet kommer att jämna ut försäljningsfördelningen mellan konsument- och kommersiella däck inom Yokohama Rubbers däckverksamhet, i linje med det globala däckmarknadens förhållande 1:1, från det nuvarande förhållandet 2:1 som är viktat mot konsumentdäck. Dessutom kommer detta förvärv att leda till ytterligare tillväxt för Yokohama Rubbers verksamhet inom däck för jordbruks- och industrimaskiner genom synergier som genereras av båda företagens gemensamma styrkor inom allt från utveckling av nya produkter och tjänster till tillverkning, försäljning, kvalitetskontroll och hållbarhet.

– Förvärvet passar perfekt med vår medellånga affärsplan, YX2023. TWS:s breda sortiment av produkter och varumärkesportfölj, globala försäljning och tillverkning, servicemodell, ledande teknologi och kunniga personal kommer att göra det möjligt för oss att befästa vår position bland världens främsta däcktillverkare och klättra uppåt i rankingen av världens största däcktillverkare. Vi hälsar TWS:s framgångsrika team varmt välkomna till Yokohama Rubber-gruppen och ser fram emot att samarbeta i framtiden, säger Masataka Yamaishi, president och styrelseordförande för Yokohama Rubber.

,– Under de senaste åren har TWS mer än fördubblat sin storlek och avsevärt ökat sin lönsamhet. Företaget är idag i utmärkt form. Det pågår en konsolidering inom sektorn för däck till jordbruks- och industrimaskiner, och TWS kommer att bli ett värdefullt komplement till Yokohama Rubbers befintliga utbud i flera dimensioner. Jag vill framföra ett stort och innerligt tack till alla anställda på TWS och önskar dem och Yokohama Rubber all framgång i deras nya företagskonstellation, säger Peter Nilsson, president och vd för Trelleborg AB.

Detta förvärv förstärker Yokohama Rubbers position på den globala däckmarknaden, särskilt inom segmentet för däck till jordbruks- och industrimaskiner. Det gör också företaget mer konkurrenskraftigt genom att bredda sitt produktsortiment och stärka sin globala närvaro, vilket ytterligare understryker företagets engagemang för att bli en ledande aktör inom däckindustrin.

Förvärvet av TWS markerar en viktig milstolpe i Yokohama Rubbers tillväxtstrategi och är ett tecken på företagets beslutsamhet att anpassa sig till förändringar på marknaden och möta kundernas behov på ett mer effektivt sätt. Med TWS i sin portfölj ser Yokohama Rubber fram emot att fortsätta sin tillväxt och förbättra sin marknadsposition.

Däckavisen var först i Sverige att rapportera om detta redan i augusti 2021.

About Däckavisen 1286 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!