Vi bilägare har testat dubbdäck inför vintern 2018

vinterdäckstest
Foto: Francois Olwage

Vi Bilägare har testat dubbdäck inför vintersäsongen 2018. Däckdimensionen som testades var 205/55 R16 på Volvo V40 med ABS och antisladd inkopplat. Vi Bilägare fick inte tillgång till Michelins nya X-ice North 4 med ca. 250 dubb per däck då testet utfördes i februari och Michelin själva lanserade sitt däck i mars. Vi Bilägare nämner dock att man kommer att återkomma med information.

Så här placerade sig de dubbdäcken som var uttagna till Vi Bilägares dubbdäckstest:

1. Continental IceContact2 – 190 dubb

Continental vann på 86 poäng, Vi Bilägare kommenterar testsegern med att det här dubbdäcket är bäst på vintervägar. Uppträder tryggt i kurvor, har bäst sidogrepp och är även bra på asfalt! Mindre minus är buller och den högsta förbrukningen i testet.

2. Nokian Hakkapeliitta 9 – 190 dubb

Nokian hamnade tvåa med 83 poäng tack vare riktigt bra resultat på is- och snövägar. Ger rapp körglädje men kan enligt Vi Bilägare bli aningen överstyrt. Anledningen till att det här dubbdäcket inte vann var mellanmjölksresultat i broms på asfalt.

3. Goodyear Ultragrip IceArtic – 130 dubb

Når en tredjeplats i dubbdäckstestet med 71 poäng. Däcket är som allra bästa på våt asfalt och har där kortast bromssträcka av alla i testet. Även bra på torrt underlag. Mellanmjölksresultat på snö och is och skulle behöva fler dubbar.

4. Gislaved NordFrost200 – 130 dubb

68 poäng, är släkt med Continental och det märks – ett tryggt dubbdäck, enligt Vi Bilägare. Även ett lättkört däck, som är bra på snö, men inte lika bra som Continental på asfalt.

5. Bridgestone Noranza 001 – 190 dubb

66 poäng  och har ett bra bett på isiga underlag, greppnivån ligger dock strax under Continental och Nokian. Ett däck som trivs bättre i de norra delarna av sverige än i de södra.

6.Yokohama IceGuard IG65 – 172 dubb

65 poäng och är enligt Vi Bilägare bäst i vått väglag där däcket presterar bra handling och bromsning. Ett något sämre sidogrepp , svagt kurvgrepp och ett lågt bullerbetyg gör att däcket hamnar på en 6:e plats.

7. Nordisk friktion (Dubbfri joker)

52 poäng, det dubbfria jämförelsedäcket i testet hävdar sig bra mot dubbdäcken på snö, men när underlaget är hårdare eller fruset hamnar det hopplöst efter. Bullernivån är klart mycket lägre men säkerhetsmässigt har det dubbfria inte en chans mot dubbdäcken.

8. Nexen WinGuard WinSpike WH62 – 190 dubb

45 poäng ger en sistaplats för Nexen, däcket som har 190 dubbar, testets lägsta dubbutstick och hårdaste gummiblandning. Till och med det dubbfria däcket har bättre grepp på is. Däckets enda fördel uppges vara lågt däckbuller.

About Däckavisen 1165 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!