Sveriges nordligaste anläggning för däckåtervinning är i drift
En ny anläggning för däckåtervinning har öppnat i Ånäset, Robertsfors kommun, med målet att öka materialåtervinningen från däck i norra Sverige.
Sedan 10 oktober är den nya anläggningen för däckåtervinning i Ånäset ,Robertsfors kommun, i drift. Satsningen är en del av visionen att öka andelen materialåtervinning från återvunna däck i Sverige. Den officiella invigningen av anläggningen sker senare i år.
Ånäset, som tidigare är känt för världens största osthyvel, kommer nu också att inneha epitetet Sveriges nordligaste anläggning för process av återvunna däck till däckklipp. Anläggningen är ett samarbete mellan Svensk Däckåtervinning och EcoRub och kommer, när den är i full drift, att ha en kapacitet att ta emot upp till 10.000 ton uttjänta däck. Dessa däck samlas in från hela norra Sverige, från Treriksröset ner till Örnsköldsvik – ett område som ytmässigt motsvarar ungefär 50 procent av Sveriges totala landareal.
EcoRubs övriga verksamhet med produktion av återvunna material och produkter finns kvar i Hökmark,vilket innebär att EcoRub nu har två produktionsanläggningar i drift.
– Det känns skönt att vi nu äntligen har kunnat starta verksamheten på den nya anläggningen då detta ligger i linje med vår strategi att vara en betydande aktör i Sverige för återvunna materialflöden. Det är en viktig byggsten i en skakig omvärld. Att kunna fortsätta utveckla verksamheten vidare gör att vi skapar en långsiktig trygghet för bolaget, säger EcoRubs vd Anders Färnlöf.
– Vi är mycket glada över att nu ha en permanent anläggning i norra Sverige som ger oss möjlighet att förbättra förutsättningarna för återvinning av uttjänta däck. Att dessutom kunna genomföra detta tillsammans med EcoRub, som har samma engagemang för en mer hållbar och cirkulär användning av däckråvaran, är en stor tillgång för kunskapsutbyte och inspiration, säger Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinning.