Svenskar prioriterar säkerhet vid val av sommardäck

Foto: Nokian

Svenskarna är väl medvetna om de utmaningar som sommaren ställer för däck och säkerheten prioriteras högst när man väljer nya sommardäck, visar en ny enkät från Nokian Tyres. En oroande trend är dock att allt fler väljer att köra med sina dubbfria vinterdäck på sommaren vilket är en stor säkerhetsrisk.

En ny enkät från Nokian Tyres* visar att svenskarna sätter värde på speciellt två saker när det är dags att köpa nya sommardäck. 43 procent av dem som svarade på enkäten ser det som viktigt att sommardäck ger bra grepp och bromsegenskaper på våt väg och 29 procent vill att däcken ska ge bra skydd mot vattenplaning. Lågt pris på nya däck var viktigt endast för 17 procent av respondenterna.

Även om säkra köregenskaper är avgörande för många bilägare vid köp av nya sommardäck så är det inte lika viktigt för alla. Allt fler, speciellt i södra och västra Sverige, fortsätter att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren. Däckrazzian hösten 2019 visar att cirka 5 procent, 250 000 personbilar, kör med vinterdäck på sommaren. Mest vanligt är det i västra Götaland där 15 procent av bilarna kör med vinterdäck på sommaren.

*Enkäten gjordes av YouGov under februari-mars 2020 och cirka 1000 personer i olika åldrar svarade på frågorna.

About Däckavisen 1037 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!