Smartfälg banade vägen för ABS Wheels framgångar

däckverkstad fälgar

ABS Wheels gick från verkstad till e-handel och har nu blivit utnämnt till gasellföretag två år i rad. har man erövrat fälgbranschen. Nyligen blev ABS Wheels VD, Andie Lahdo även utnämnd till årets företagare.

ABS Wheels har utvecklat och patenterat en lösning som möjliggör tillverkning av fälgar som kan anpassas för olika bilmodeller. Genom bolagets unika stålkona kan fälgens bultindelning ändras vilket innebär att samma fälg kan användas på flera olika bilmodeller, vilket bland annat innebär lägre lagerhållning och högre omsättning.

Andie Lahdo började som bilmekaniker med en tom plånbok och en dröm. I dag driver han en av Sveriges populäraste däck- och fälgsidor på nätet.

Den simpla anledningen var en spydig kommentar från hans första chef: – Är det inte dags för dig att du startar eget?  Efter några år som anställd insåg han att han kunde allt som krävdes för att starta eget.

– Jag startade en enskild firma, en verkstad med biltvätt i Arlandastad som är ett köpcentrum. Granne med en lackeringsfirma och en glasfirma berättar Andie.

Det var dock inte en verkstad Andie ville driva, hans dröm var styling-fälgar. Något som gjorde att han kort därefter började importera fälgar från USA.  -Att importera från utlandet blev en dyr historia, att lagerhålla fälgar är ingen bra idé eftersom att varje bil har en unik storlek och bultindelning berättar Andie

ABS360 blev lösningen på problemet
Andies uppfinning konan ABS360 blev en sådan framgång, så att det resulterade i en finalplats i tidningen Driva Egets tävling, David mot Goliat.  Uppfinningen från ABS Wheels gör det möjligt för däck och fälghandlare att använda en och samma fälg på olika bilar. Med ABS Wheels uppfinning kan du ta med favoritfälgarna när du byter bil.   Med hjälp av en excentrisk kona, som man kallar ABS360, kan man enkelt anpassa bultindelningen på en och samma fälg så att den passar flera bilmodeller. Konan som är tillverkad i stål har ett excentriskt förskjutet bulthål. Det gör att man får olika avstånd på bultindelningsdiametern när konan vrids runt. En fälg räcker alltså för att täcka in sju olika bultindelningar.

Ett råd från PRV ändrar riktning
När Andie Lahdo ser bak i tiden tänker han på de två milstolpar som kom att förändra hans liv. Den första var samtalet med PRV och patentet med ABS360. Under ett år hade han kämpat med ett patent som skulle få fälgleverantörer att kunna anpassa sina produkter för svenska bilar. Det visade sig att det skulle bli mycket dyrt. Men Andie Lahdo trodde på sin idé och det gjorde PRV också. En dag fick han frågan varför han själv inte sålde fälgarna. Det blev uppstarten till ABS Wheels framgångar.

Idag licensierar ABS Wheels ut konan till fälgtillverkare världen över samtidigt som man själv säljer sitt utbud via ett hundratal anslutna däckverkstäder.

-Vi vänder oss först och främst till slutkonsument med våra 200 varumärken samtidigt som vi säljer vår egna fälgserie till företag och grossister berättar Andie.

About Däckavisen 1176 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!