Smarta traktordäck från Nokian släpps i Finland

Foto: Nokian

Den digitala omvandlingen av tunga däck gör en enorm skillnad för såväl vardagskörning som fordonsparksförvaltning. Nokian Tyres introducerade de smarta däcken Intuitu vid Agritechnica-mässan 2019 i Hannover i november förra året. Intuitu kommer att finnas tillgängliga för utvalda traktordäck för jordbruk och entreprenörsarbeten, och försäljningen startar i Finland.

När Nokian Tyres släppte sin lösning för smarta däck, Nokian Tyres Intuitu, hyllades den omedelbart av publiken för dess enkla plug & play-upplägg: allt du behöver är sensorutrustade smarta däck och en app på din smartphone för att få information om däcktryck och temperatur till din telefon.

– I synnerhet var ansvariga för fordonsparker exalterade över att få viktig information och larm rörande däcken med ett minimalt behov av konfigurering. Premiumtraktordäck är en investering som du kommer att vilja ta god hand om, säger Matthew Crocker, produktansvarig på Nokian Tyres.

I sin nuvarande fas består Nokian Tyres Intuitu av sensorutrustade smarta däck och en mobilapp. Allt du behöver göra är att beställa de smarta däcken och ladda ner appen för att komma igång. De smarta däcken är registrerade i Intuitu-appen, som visar uppgifter om däckposition och lufttryck samt temperatur för alla fordon med smarta däck. I appen kan fordonsparksägaren bjuda in så många förare och fordon som behövs. Detta innebär att föraren kan hålla sig uppdaterad och få varningar om det fordon som för närvarande används, medan den ansvariga för fordonsparken kan titta på helheten och få ut det mesta av däck och maskiner. Dessutom kommer maskintillverkare att kunna dra nytta av en plug & play-lösning för smarta däck och det ökade kundengagemang det medför. Intuitu-registreringen förlänger dessutom däckgarantin.

– Om du vet hur dina däck mår hjälper det dig att spara in på bränslekostnader och förbättrar säkerheten i arbetet.  Däckens digitala dimension har dock potential att bli mycket mer, och vi har många lysande idéer på gång, säger Matthew Crocker!

Den smarta däcklösningen Intuitu har testats utförligt och har redan blivit en viktig del av testanvändarnas dagliga arbete. Den finländska fastighetsunderhållsentreprenören Jari Suontausta har använt Intuitu i sin fordonspark på tre traktorer. Hans arbetssätt har ändrats i och med däckens digitala dimension.

– Nokian Tyres Intuitu gör det både enklare att hålla koll på vilket skick däcken är i och göra ekonomiska besparingar. Morgnarna är enkla nu när jag kan kolla så att allting är okej genom att enbart se efter i min telefon, säger Jari Suontausta.

– Jag är även imponerad av hur Nokian Tyres Intuitu har hjälpt mig att reagera snabbt om det finns ett problem med ett däck. Det finns ibland många spikar och metallbitar på arbetsplatserna, och därför är det inte ovanligt med punkteringar. Revor är enkla och billiga att fixa om de upptäcks tidigt, men ett jättedyrt däck kan bli förstört om problemet inte upptäcks i tid, säger Jari Suontausta.

Försäljningen av de smarta däcken Nokian Tyres Intuitu börjar gradvis, först i Finland med Nokian Tyres fyra flaggskeppsdäck för traktorer – Nokian Ground King, Nokian TRI 2, Nokian Hakkapeliitta TRI och Nokian Tractor King. Fabriken kommer att börja leverera beställningar i september, och Intuitu-appen kommer att finnas tillgänglig för nedladdning samtidigt. Beställning sker i det första skedet via däckåterförsäljarkedjan Vianor och därefter även hos andra återförsäljare. Däcken levereras inom normal leveranstid.

– Finland är vår hemmaplan och kunder är ivriga att prova ny teknik, och vi har en färdplan för att även utöka tillgängligheten för andra länder, säger Manu Salmi, SVP, VD på Nokian Heavy Tyres.

– Efter åratal av tester och utveckling är det en härlig känsla att göra dessa arbetsförändrande digitala möjligheter tillgängliga för våra användare. Vårt mål är att skapa sinnesfrid genom att göra arbetet säkrare och mer effektivt och hållbart, och Intuitu gör just det, avslutar Manu Salmi.

Intuitus nuvarande funktioner kommer att förändra hur däck används, men det kommer att komma mer. Till exempel håller mätning av mönsterdjup och integrering av Nokian Tyres Intuitu med maskinens egna systemprogramvara på att utvecklas.

– Det här är en stor milstolpe, kanske den största, men utvecklingsarbetet fortsätter hela tiden. Vi skrapar bara på ytan av den digitala världen, och vår ambition tillåter inte att vi slutar där, säger, Manu Salmi

Profilbild
About Joakim Held 749 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!