SFVF – ny branschstandard för arbete med elfordon

Bo Ericsson, vd Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

Efter SFVFs branschmöte hos NEVS i höstas har de fått många frågor kring fortsatt arbete med en branschstandard. Alla berörda har visat ett gemensamt intresse för att utarbeta en branschstandard, vad gäller lägsta krav på kompetens för alla som kommer i kontakt med elfordon genom sitt arbete. Det var anledningen till att SFVF i höstas bjöd in tillverkare, branschorganisationer, RISE och generalagenter till NEVS.

-För att inte ”uppfinna hjulet igen”, kontaktade jag gamla kollegor på Volvo Cars, säger Bo Ericsson. Och nu ställer Volvo Cars sin standard till fordonsbranschens förfogande, vilket vi är väldigt tacksamma för. Därför bjuder vi nu återigen in berörda parter, för nu kan vi skyndsamt ta fram en branschstandard. Volvo Cars kommer vara involverade för fortsatta diskussioner säger Bo.

Som branschförening får vi många frågor kring elfordon och det finns en stor osäkerhet om hur dessa ska repareras. Både serviceverkstäder och skadeverkstäder är i behov av ny kunskap om elfordon, säger Bo Ericsson. Vi ska heller inte glömma att APL, PRYO-elever och administrativ personal berörs av elfordon. Arbetsmiljölagens §3 och §4 är tillämplig, så det gäller att säkerställa att också elarbete blir säkert.

Branschsamtalen kommer hållas hos Training Partner i Arlandastad i mars.

-När vi väl har en standard på ”plats” kan den även fungera som riktlinje för andra som kommer i beröring med elfordon, exempelvis poliser, bärgare och brandmän, avslutar Bo Ericsson.

About Däckavisen 1175 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!