Säkerheten i topp när svensken väljer tjänstebil

Bild: LeasePlan

När tjänstebilsförarna väljer bil är säkerheten allra viktigast. En av tre (34 procent) tjänstebilsförare skulle också känna sig säkra att åka med i en självkörande bil med autopilot. Det visar LeasePlans årliga Tjänstebilsbarometer.

Enligt LeasePlans senaste tjänstebilsundersökning svarar majoriteten av de tillfrågade att säkerheten är viktigast när de väljer tjänstebil. Näst viktigast är bluetooth och andra trådlösa funktioner och  först därefter kommer totalkostnaden. Minst viktigt är att bilen är utrustad med fyrhjulsdrift. Nämnda faktorer som toppar listan i år ligger stabila kvar från föregående år, men undersökningen visar också att bränsleförbrukningen har flyttat upp från en femte till en fjärde plats på svenskarnas prioriteringslista. Något som man kan tänka sig hänger ihop med de ökade bränslepriserna.

– Vi på LeasePlan är inte förvånade över att säkerheten toppar listan vid val av bil även i år. Vi ger våra kunder råd i hur de kan anpassa sin bilpolicy på bästa sätt, för att se till att ha förarens säkerhetsprioritet i fokus när de väljer ett nytt fordon. Vår rådgivning rör också den pågående oron för höga bränslepriser som drabbat många den senaste tiden, säger Marcio Hociko, vd för LeasePlan Sverige

Undersökningen visar också att drygt en av tre (34 procent) skulle känna sig säkra i en självkörande bil med autopilot. Dock anger mer än hälften (56 procent) att de skulle känna sig osäkra i en sådan bil. Detta visar på att svenskarna har blivit mer skeptiska till självkörande bilar de senaste åren, då en tidigare europeisk undersökning gjord av LeasePlan visade att åtta av tio svenskar skulle känna sig trygga i en självkörande bil.

– Samtidigt som utvecklingen av självkörande bilar går snabbt framåt är det fortfarande ingen självklarhet för många av oss att låta bilen köra utan vår kontroll. Det ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen samt se hur svenskarnas inställning till självkörande bilar kommer att se ut framöver, säger Marcio Hociko, vd för LeasePlan Sverige.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget Detector på uppdrag av LeasePlan den 9-29 mars 2022. Sammanlagt har 3 627 tjänstebilsförare i Sverige svarat på undersökningen.

Skulle du känna dig säker i att åka en självkörande bil med autopilot?

Ja 34 %

Nej 56 %

Vet ej 10 %

Hur viktigt är följande aspekter när du väljer tjänstebil?

1 -5

Säkerhet 4,5

Bluetooth/telefonfunktioner 4,4

Total kostnad 4,1

Bränsleförbrukning 4,0

Dragkrok 3,9

Skattesub/miljöpremier 3,8

Prestanda 3,7

Familjesituation 3,7

4-hjulsdrift 3,6

 

About Däckavisen 1216 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!