Så säkrar du bilen inför vinterns långresor

Bild: Nokian

Jul och sportlov är tider då många reser till släkt och fjällen. Många gör resan med sin bil och därför är det bra att kontrollera bilen och däcken innan det är dags att åka för att garantera en säker resa. 

Vissa enkla kontroller på bilen och däcken före en längre resa ökar säkerheten och tryggheten på resan.

– Däcken har en stor betydelse för säkerheten eftersom de är den enda kontaktytan som bilen har med vägen. Inför en resa bör du kontrollera lufttrycket och däckens mönsterdjup. På vinterdäck bör mönsterdjupet vara minst fyra millimeter för att minska risken för slaskplaning, berättar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Om det finns skillnader på slitaget mellan däcken så ska de bästa däcken monteras på bakaxeln för bästa möjliga grepp. Om något eller några däck har slitits ojämnt så ska bilens hjulinställning kontrolleras. På dubbdäck ska inte skillnaden på antalet dubbar vara alltför stor mellan däcken.

– Under den mörka årstiden är det viktigt att alla lampor fungerar och att torkarbladen gör sitt jobb bra. Före en längre resa är det också bra att kontrollera nivåerna på olja, kylarvätska och spolarvätska, rekommenderar Emil Sundholm.

Rätt lufttryck och lättrullande däck sparar bränsle

Bilen lastas ofta maximalt när man åker på en längre resa. Det innebär att bilen väger mer än vanligt vilket kräver att lufttrycket i däcken ska ökas. För lågt tryck ökar rullmotståndet och bränsleförbrukningen.

Rätt lufttryck i förhållande till lasten minskar även däckslitaget och körstabiliteten blir bättre. Lufttrycket minskar i kylan och därför är det bra att ha 0,2 bar högre lufttryck än vad som biltillverkaren rekommenderar. Rekommenderat lufttryck anges i bilens instruktionsbok. Lufttrycket ska kontrolleras på kalla däck före en längre resa.

Däckens rullmotstånd har en direkt påverkan på bränsleförbrukningen. Ju lättare däcken rullar desto lägre blir förbrukningen och koldioxidutsläppen. Med rätt typ av vinterdäck kan rullmotståndet minskas ytterligare.

– Rullmotståndet påverkar bränsleförbrukningen i stor utsträckning. Jämfört med de däck som har högst rullmotstånd kan lättrullande premiumdäck med rätt lufttryck spara upp till en halv liter bränsle på tio mil, förklarar Emil Sundholm.

Kör lugnt och förutseende

Ett lugnt och förutseende körsätt är skonsamt för däcken och gör att det är betydligt trevligare att resa än om man stressar sig fram. På vintern är det bra att undvika hårda inbromsningar, accelerationer och rattrörelser.

– Däcken slits betydligt mer om man kör aggressivt. Det kan bland annat leda till dubbskador på dubbdäck och till onormalt eller ojämnt slitage på dubbfria vinterdäck, säger Emil Sundholm.

Genom att köra lugnt kan bränsleförbrukningen minska med 10-20 procent. Förbrukningen minskar om man motorbromsar, använder motorvärmare, undviker tomgångskörning och kör förutseende.

– Ett lugnt körsätt gör också att däcken håller längre. Investeringen i bra däck och bilservice blir en vinst i längden när bränsleförbrukningen minskar och när det går att köra längre med däcken. Allt som sparar däcken sparar även bränsle och därmed även miljö, säger Emil Sundholm.

Tips för vinterns bilresor:

  • Kontrollera att däcken har rätt lufttryck och att mönsterdjupet är bra.
  • Däcken med bättre mönsterdjup ska vara på bakaxeln. Skifta hjul mellan axlarna regelbundet för att skillnaden i slitaget inte blir för stor.
  • Se till att bilen har bra ljus och torkarblad. Byt till nya vid behov.
  • Kontrollera nivån på olja, kylarvätska och spolarvätska.
  • Kör lugnt vilket minskar bränsleförbrukningen och risk för olycka.
  • Kontrollera att bilen har en varningstriangel, reflexvästar, bogserlina och laddkablar.
  • Reservera tillräckligt med tid för resan och undvik tider då köerna är långa.
  • På Trafikverkets hemsida kan du kontrollera hur det aktuella väg- och trafikläget ser ut på din resrutt: www.trafikverket.se
About Däckavisen 1189 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!