Så här rengör du dina däck som ett proffs

Bild: Pixabay

Förläng dina däcks livslängd och förbättra både utseende och säkerhet med proffsig rengöring och vård. Gummit i däcken utsätts för stor påfrestning och lever ett tufft liv, samtidigt är de känsliga och väder, vind och slitage tär på dem. Däck är en dyr utgift som det är viktigt att inte snåla in på, och med bra omsorg kan du förlänga dess livslängd avsevärt vilket samtidigt sparar pengar åt dig.

För många är det viktigt att ha en ren och fräsch bil men många missar att ta hand om däcken vilket är ett misstag. Genom att ta hand om dem både då de sitter på bilen tas av inför förvaring och när de förvaras i väntan på att rätt säsong kommer tillbaka får du en snyggare helhet och däck som är friska längre.

Tvätta däcken regelbundet och grundligt

Använd ett rengöringsmedel som är anpassat för däck och skrubba ordentligt av däcksidorna med en medelhård borste för att få däcken rena. Rena och fräscha material är alltid grunden, ge därför dina däck en ordentlig rengöring varje gång du tvättar bilen. Eftersom däcken är det enda som är i kontakt med marken utsätts de också för mycket och tuff smuts. Små gruskorn och damm kan krypa in i gummit och börja slita onaturligt mycket. Kletiga ämnen som tjära och annat från vägbanan fastnar lätt på ytan och torkar ut och bryter ner materialet däcken. Därför är det viktigt att du ger däcken uppmärksamhet och grundligt tvättar även dem när du tvättar resten av bilen.

Steg för steg för att rengöra däcken på bästa sätt

 1. Kolla igenom däcken efter skador och ojämnt slitage
 2. Blöt däcken med slang eller svamp
 3. Skrubba sidorna med ett rengöringsmedel anpassat för att användas på däck
 4. Skölj noga med slang, undvik högtryckstvätt på däcken
 5. Kontrollera om du ser smuts som inte gått bort
 6. Skrubba den smuts som inte gått bort än en gång
 7. Skölj

Efterbehandla bildäcken efter tvätt

Genom att regelbundet använda bra produkter som appliceras på däcksidorna efter att du har rengjort dem, ger du däcken en snygg finish och förlänger deras livslängd. Bra produkter att använda för däcken hittar du här! Gummit i däcken är en naturprodukt och det tuffa liv de utsätts för leder ofta till att de torkar ut och spricker. Det är smuts, sol och salt som tillsammans skapar en oundviklig och ogästvänlig miljö för gummit. När du behandlar däcken med avsedda preparat ger du dem bättre motståndskraft och de håller sig friska längre än o de lämnas utan den enkla men effektiva omsorg som eftervården gör.

Kontrollera däckens hälsa regelbundet

Det är inte mycket av däcket som är i kontakt med vägbanan, en till två handflators yta/ däck. Därför är det av yttersta vikt att dina däck håller en bra standard för att kunna rädda liv vid akuta situationer och minska risken för punkteringar.

Saker att titta efter när du kontrollerar däcken:

 • Djupa sprickor
 • Ojämnt slitna slitytor
 • Otillräckligt mönsterdjup
 • Äldre än 10år enligt märkning
 • Skruv, spik eller annat i mönstret
 • Annat som avviker

Om du upptäcker något av detta är det dags att besöka din bilverkstad eller däckhandlare och ge däcken en grundlig genomgång och reparation eller köpa nya.

Förvara dina däck på rätt sätt

Däck ska förvaras mörkt, torrt, svalt och utan att utsättas för kemikalier eller solljus. Beroende på omständigheter kan de förvaras stående eller liggandes. Ska du förvara hela hjulen är det bäst att ha dem liggandes om du inte kan hänga upp dem i fälgarna. Har du däck utan fälg som ska förvaras kan du ha dem stående, men de mår då bäst av att du vrider dem några grader ca en gång i månaden. Det är för att däcken kan tappa formen om de utsätts för tryck på samma punkt under en längre tid.

Självklart ska du passa på att ge däckens alla sidor en grundlig rengöring när du tar av dem för förvaring. Börja med att försiktigt plocka bort stenar och annat som sitter fast i mönstret innan du tar fram vatten och rengöringsmedel. Därefter kan du tvätta däcken med anpassat tvättmedel och en mellanhård skurborste. Se till att din tvätt får bort all smuts, damm och ingrott skit innan du behandlar däcken och sedan lägger undan dem i väntan på nästa säsong.

Max 10 års hållbarhet på däcken när du tar väl hand om dem

Tänk på att däck inte är hållbara mer än 10år, oavsett hur väl du sköter om dem. På däcksidan ser du en fyrsiffrig kod, den står för vecka och år däcket är tillverkat. De två första siffrorna står för vecka och de sista två för tillverkningsår. Märkningen 1422 betyder alltså att däcket är tillverkat vecka 14 2022 och kan användas till vecka 14 2032 om du rengör och behandlar det korrekt. Läs mer om märkning på däck på Däckbranschens informationsråd.

About Däckavisen 1286 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!