Premiumdäck borde prioriteras på äldre bilar anser Nokian

Foto: Nokian

Unga bilförare 18-24 år är överrepresenterade speciellt i singelolyckor. De tar större risker och är mer oerfarna än äldre bilförare när det gäller att upptäcka faror i trafiken. Unga kör ofta med äldre bilar som inte har lika hög säkerhetsnivå som nya bilar vilket också ökar risken för olyckor. Premiumdäck minskar olycksrisken betydligt och därför bör de vara högt prioriterade speciellt på äldre bilar.

Transportstyrelsens statistik över trafikolyckor visar år efter år att yngre bilförare är kraftigt överrepresenterade speciellt i singelolyckor. I genomsnitt i var tredje singelolycka är föraren 18-24 år gammal. Enligt Transportstyrelsen beror det bland annat på bristen på kunskaper, erfarenheter och förmågan att anpassa körningen efter de egna förutsättningarna. Mycket vanlig olycksorsak är att man kör för fort och förlorar kontrollen över bilen.

Statistiken från Transportstyrelsen visar också att det framför allt är unga män som oftare försätter sig själva och andra i fara på grund av hög hastighet och oförsiktighet. Enligt Transportstyrelsen är olycksrisken för unga förare i åldern 18-19 år sex till sju gånger högre än för erfarna medelålders förare.

Många unga bilförare kör med äldre bilar som saknar moderna säkerhetssystem, som till exempel antisladd och ABS, vilket ökar olycksrisken ytterligare. Äldre fordon har även sämre krocksäkerhet. Ju äldre bil desto viktigare är det att den har bra däck som ökar säkerheten.

– Premiumdäck på en äldre bil kan delvis kompensera bristen på säkerhetshöjande teknik. Gammal bil med slitna däck av låg kvalitet, eller ännu värre, slitna dubbfria vinterdäck på sommaren, är inte en bra kombination, varnar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Försäkringsbolaget Folksams undersökningar visar att risken att dödas eller invalidiseras i en trafikolycka är fem gånger större i en äldre bil jämfört med en ny bil med bra krocksäkerhet och senaste säkerhetssystem.

Emil Sundholm säger att premiumdäck ger bra grepp vilket ofta kan vara räddningen vid ett olyckstillbud.

– Speciellt vid en undanmanöver och kraftig inbromsning ger premiumdäck betydligt bättre grepp än slitna däck av sämre kvalitet. De kan hindra att bilen börjar sladda i en undanmanöver och bromssträckan blir kortare. Många som äger en äldre bil anser att det inte är värt att ha bra däck på den. Men premiumdäck på en äldre bil är en bra investering som ökar körsäkerheten för oerfarna unga bilförare betydligt, betonar Emil Sundholm.

About Joakim Held 954 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!