Pirelli P Zero på nya Hyundai KONA N

Foto: Pressfoto Pirelli

Pirelli har utvecklat ett nytt P Zero-däck, som ska kombinera prestanda och kontroll samt komfort för att ge en riktigt trevlig körning, speciellt framtaget för den nyligen lanserade Hyundai KONA N. Den senaste N-modellen, som nyligen presenterades för europeiska medier, är den första SUV som produceras av Hyundais sportiga N -division. Varje Hyundai N -modell är utvecklade för att vara en vardaglig sportbil men med kapacitet för racerbanor.

Pirellis ingenjörer har utvecklat nya P Zero -däck i storlek 235/40R19 96 Y för KONA N för att uppfylla kraven från Hyundais ingenjörer, vilket ska förbättra prestanda på tävlingsbanan, såväl som när det gäller säkerhet och körglädje på vägen. Detta ska ha uppnåtts genom tester som genomförts gemensamt av Hyundai och Pirelli på Nurburgring, liksom på Namyang -banan i Korea under ett års tid. För N -divisionen har Pirelli utvecklat ett skräddarsytt P Zero sortiment med lågt vägbuller för att maximera komforten i kupén samtidigt som du ska få ut det mesta av bilens prestanda. P Zero däcket lanserades som en Ultra High Performance (UHP) -produkt, vilket förenar Pirellis erfarenhet inom motorsport med partnerskap som involverar världens främsta biltillverkare. Med Pirellis strategi “perfect fit” lägger P Zero för KONA N tonvikten på prestanda utan att kompromissa med körkomforten. Det finns också en ytterligare nivå av säkerhet tack vare utmärkt våtbromsningsprestanda (certifierad A -märkning) samt hållbarhet, hantering och komfort. Däcket är dessutom märkt “HN” på sidoväggen för att markera att det är tillverkat speciellt för den koreanska tillverkaren.

Pirelli levererar inte bara originalutrustning till Hyundai KONA N utan även till de andra sportbilarna i N-serien, till exempel helt nya Hyundai i20 N och till nya Hyundai i30 N precis som för sin föregångare, som också använder P Zero (i storlekarna 215/40R18 89 Y respektive 235/35R19 91 Y). Detta ska förstärka partnerskapet mellan Pirelli och Hyundai, som började 2016 med leverans av däck till Hyundai i30 Fastback N och Hyundai Veloster N, som främst är avsedd för den amerikanska marknaden. Valet av sportiga Pirelli-däck för KONA N ska återigen understryka den nära kopplingen mellan den italienska däcktillverkaren och uppdraget som står bakom Hyundais N-sortiment, som nu omfattar alla de koreanska tillverkarens högpresterande sportmodeller som finns i Europa.

N står för Namyang, det sydkoreanska distriktet som är hem för Hyundais globala forsknings- och utvecklingsavdelning, liksom Nurburgring: den legendariska banan som är värd för Hyundais tekniska centrum. Den episka tyska slingan, med sin oändliga variation av kurvor och berg- och dalbana, har alltid använts som en testbana för att kontrollera världens mest sportiga bilar genom de olika stegen, så var också fallet med KONA N. N-logotypen på bilen påminner om detta sportarv, eftersom det också liknar en chikan på en racerbana.

Hyundai har varit involverad i några av världens största motorsportmästerskap i ett antal år. Förutom Nurburgring VLN -serien, Pirelli World Challenge och Nurburgring 24 Hours, deltar det koreanska företaget i World Rally Championship sedan 2014 med i20 Coupe WRC, som vann tillverkarnas mästerskap 2019 och 2020. Pirelli har också ett sponsoravtal med WRC, som de använder som ett utomhuslaboratorium för att testa ny teknik som sedan kan användas för ökad säkerhet på vägarna. Pirelli har varit närvarande i rally sedan 1973, efter att ha tagit 25 världstitlar och 181 rallyvinster. Det italienska företaget var ensam leverantör till WRC mellan 2008 och 2010 och återvände till rollen från 2021 till 2024 efter att ha levererat WRC2 från 2018. Med detta senaste exklusiva avtal understryker Pirelli sin status som världsledande i de mest prestigefyllda motorsportmästerskapen.

About Joakim Held 974 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!