Pirelli och Lamborghini Countach firar 50 år

Pressfoto: Pirelli

Pirelli har utrustat Lamborghini Countach i alla dess olika former, från 1971 års original till nya LPI 800-4, begränsat till 112 exemplar.

Pirelli har utrustat Lamborghini Countach i alla dess olika former, från 1971 års original till nya LPI 800-4, begränsat till 112 exemplar, i ett tekniskt partnerskap som har pågått i 50 år. Ett av de mest bestående samarbetena i bilvärlden som fortsätter än idag, där Pirelli och Lamborghini fortfarande gemensamt utvecklar spetsteknik som fokuserar på prestanda, sportighet och kontroll.

Lamborghini Countach 2021 är en hybrid superbil på 814 hästkrafter som når ut till en toppfart på 355 km/h och utgör en passande hyllning till ett ikoniskt modellnamn som firar sin 50-årsdag i år. Pirelli har utrustat den nya bilen med P Zero däck i storlekarna 255/30-20 fram och 255/25-21 bak, utvecklade för att förbättra fordonets prestanda samt säkerhet, kontroll och hantering. Däckstrukturen och blandningen har optimerats för att nå bästa möjliga väghållning i alla körsituationer, plus hög dragkraft och bromsning i vått och torrt. Pirelli P Zero togs fram som ett ultrahögpresterande (UHP) däck, som förenar Pirellis motorsportkunskap med ett pågående samarbete med världens främsta biltillverkare. För förare som letar efter ännu mer prestanda på racerbana finns P Zero Corsa som tillval: däck som överför det bästa av motorsportteknik till användning för både väg och bana. En dubbel sammansatt slitbana och asymmetrisk design ger rätt balans för att uppnå höga hastigheter på banan samt genererar den nödvändiga mängden grepp och dragkraft. Dessutom erbjuder P Zero Corsa ett starkt motstånd om de höga termodynamiska påfrestningarna som skapas av bilarna som de är monterade på.

Lamborghini Countach framtagen för att vara en revolutionerande bil som var ännu snabbare och mer tekniskt avancerad än den ikoniska Miura, blev den arketypiska sportbilen från 1970-talet, liksom föregångaren till den moderna generationen högpresterande superbilar. På den tiden var Pirellis mest sportiga däck Cinturato CN21, som utrustade Miura. Det var däcket som låg till grund för lågprofilgummi vilket sedan ledde till att Pirelli P7 förddes, som valdes som originalutrustning för Countach LP 500 1971. Tvår år senare kom Coutnach LP 4000. Med bara 152 exemplar var detta den mest eftertraktade versionen fram till 1977. LP 400 gav vika för LP 400 S, med nya lågprofilerade Pirelli P7-däck monterade på en ny design av magnesiumhjul. Efteråt kom Countach LP 5000 S från 1982 till 1985 och sedan LP 5000 Quattrovalvole från 1985-1988. Countach 25-års jubileumsutgåva debuterade 1988 och var den första Lamborghini som använde Pirelli P Zero -däck: sortimentet för superbilar över hela världen, som fortfarande utrustar de mest kraftfulla bilarna idag.

Däck för de historiska versionerna av Lamborghini Countach finns fortfarande tillgängliga idag som en del av Pirelli Collezione: en däckfamilj tillägnad de mest ikoniska bilarna som byggdes mellan 1950 och 1980, och som bibehåller det ursprungliga klassiska utseendet men är anpassade till modern teknik.

Samarbetet mellan Pirelli och Lamborghini går tillbaka till 1960-talet: då Ferruccio Lamborghini bad Pirelli att utrusta den nyskapade konstruktörens första bil. Det var 350 GTV, som lanserades som en prototyp på Turin Motor Show samma årtionde. Det var det första steget i ett historiskt samarbete som lever vidare än idag och belyser några av de viktigaste stunderna i fordonshistorien. Produktionsversionen av GTV märktes som 350 GT och använde ett däck från Cinturato-familjen med HS (High Speed) specifikationen: utvecklad för att utrusta sportbilar som redan då kunde nå 240 km/h. Pirelli tillverkade sedan skräddasydda däck för Lamborfghini LM002: Pirelli Scorpion-Lamborghini Diablo 1990, tack vare en specifik Pirelli P Zero, samt 2001 Murciélago och 2003 Gallardo med skräddarsydda P Zero Rosso.

För att fira detta samarbete som har pågått i mer än ett halvt sekel skapade Lamborghini också en mycket speciell version av Aventador: Lamborghini Aventador LP 700-4 Pirelli Edition. Lamborghini-serien fortsätter att expandera, med Pirelli som fortsätter sitt uppdrag att skapa specialdäck för märket: från Scorpion för Urus SUV, till P Zero och P Zero Corsa för coupé spyder och roadster modeller.

About Joakim Held 990 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!