Pirelli lanserar P Zero Winter i Genéve

Pirelli visar upp flera innovationer på internationella motormässan i Genéve: nya P Zero Winter, ”Track Adrenaline”-appen för banköring, nya ‘Elect’-märkningen för elektriska superbilar samt Pirelli Color Edition som orginalmontering för prestigebilar.

De nya produkterna är tillskott till P Zero familjen, det ikoniska varumärket som står för teknologi, passion och exklusivitet. Produkterna går hand i hand med Pirellis Perfect fit-strategi om skräddarsydda lösningar för att möta kraven från de främsta biltillverkarna inom premium och prestigesegmentet.

P  Zero Winter: Vinterdäcket med sommarkänsla
P Zero är Pirellis främsta varumärke som under mer än 30 år varit synonymt med ultraprestanda. Nu lanseras P Zero även på vinter där Pirelli införlivat säkerhet och prestanda på kall asfalt utan att kompromissa med den körupplevelse som symboliseras med P Zero. Billtillverkarna behöver däck till som kan hantera den kraft och vridmoment som högprestandabilarna genererar, även vid förhållanden med sämre grepp. Under hela processen, från utveckling, tekniska val till homologeringsfas, har Pirelli försäkrat sig att nya P Zero Winter följer samma spår som sin föregångare på sommar. Inga kompromisser har gjorts i jakten på prestanda! Målet som sattes upp vid uppstarten av projektet, och som uppnåtts i slutet, var att erbjuda ägare av premium och prestigebilar samma körupplevelse oavsett årstid. Med det nya vinterdäcket erbjuder P Zero familjen ett komplett utbud av däck till världens främsta sport- och prestigebilar. Varje däck känns igen med den speciella märkningen på däcksidan som vittnar om det gemensamma utvecklingsarbetet mellan Pirelli och biltillverkarna, som säkerställer att det finns ett skräddarsytt Pirellidäck för varje bilmodell.

Track Adrenaline: maximal prestanda och säkerhet på banan
Namnet är fortfarande P Zero men fokus flyttas från vinter till racerbanan. Pirelli presenterar Track Adrenaline, en produkt för bankörning med införlivad intelligens från Pirellis Cyberteknologier. Systemet kombinerar telemetri och däckdata för att kunna ge föraren värdefull uppgifter i realtid; varvtider visas simultant med information om däckens lufttryck och temperatur. Föraren kan få information om när det är dags att värma upp däcken, göra ett flygande varv och när det är nödvändigt att ta ett pitstop.

Track Adrenaline består av en elektronisk låda som enkelt monteras i bilen, en smartphoneapp samt P Zero Trofeo R däck med sensorer. Lådan pratar med appen via wi-fi och ger sofistikerade varvtider, med telemetrisk information och realtidsanalys av varje körsession. Varvtider, splittider, max- och medelhastiget, acceleration, bromsning, teoretiskt idealvarv och jämförelse med tidigare körsessioner bland annat är data som appen kan få fram. Lådan är utrustad med en kraftful GPS, som visar precis geolokalisering och definierar körlinjer och timing. Produkten kommer finnas tillgänglig på marknaden i juli och körentusiaster kommer att kunna prova på produkten under Pirellis P Zero Experience. Spa-Francorchamps, Abu Dhabi, Mugello, och Silverstone är välkända banor där Pirelli organiserar egna bandagar för kunder, ofta i samarbete med världens främsta biltillverkare.

Märkning för elektriska sportbilar
Utvecklingen av P Zero omfamnar ockdå den växande marknaden av elektriska sportbilar. I Genéve gör ‘Elect’-märkningen sin debut på P Zero-däcken. En märkning som visar att däcken är utvecklade för elektriska bilar och plug-in hybrider. Pirellis ‘Elect’-märkta däck har tekniska egenskaper som erbjuder flera fördelar för miljövänliga bilar; där de främsta är lågt rullmotstånd, lägre ljudnivå inne i kupén och omedelbart grepp. Pirelli Elect-däck är skräddarsydda för just det fordon det har utvecklats för och är därmed helt i linje med Pirellis Perfect Fit-strategi. De första bilarna utrustade med däcken gör också sin debut i Genéve: italienska DaVinci och Pininfarina Battista, två superbilar utrustade endast med motorer utan utsläpp.

Color edition som originalmontering
Ytterligare en nyhet som presenteras i Genéve är att Pirelli Color Edition nu kommer som originalmontering för prestigebilar. Aston Martin DBS Superleggera kommer att vara en av de första bilarna som utrustas med homologerade däck med färgade däcksidor. Efterfrågan kommer från biltillverkare inom premium och prestigesegmentet som vill erbjuda sina kunder möjlighet att i så stor utsträckning som möjligt personifiera och skräddarsy sina bilar. Hela produktlinjen finns utställd i Pirellis monter i Genéve, från P Zero personbilsdäck, motorcyckeldäcket Diablo Supercorsa SP till Velo däcken ämnade för cykel.

About Däckavisen 1170 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!