Pirelli gör specialdäck till nya Ford F-150

Foto: Pirelli

Ett nytt “skräddarsytt” Pirelli Scorpion ATR-däck har utformats speciellt för nya Ford F-150 2021, en del av F-serien som är Amerikas mest sålda fordon sedan 38 år.

I mer än 20 år har Pirelli och Ford haft ett starkt samarbete för att utveckla däck speciellt utformade för ett brett utbud av mer än femton olika Ford-modeller. Dessa gemensamma insatser har idag blivit den nya version av Scorpion ATR med innovationer som stärker bilens prestanda. Den nya däckkonstruktionen kommer att ligga till grund för ett antal däck inom Pirelli Scorpion-familjen som kommer att släppas under de kommande månaderna.

Under de senaste två och ett halvt åren har ingenjörer från Pirelli och Ford arbetat tillsammans genom en noggrann homologeringsprocess, som design, prototyper, industrialiseringsfaser, stränga inomhustester samt hundratals timmars simulering och modellering.

Målet var att designa ett perfekt passande däck som inkluderade alla Fords önskemål. I synnerhet konstruerade Pirellis ingenjörer formprofiler speciellt för nya F-150 för att erbjuda ett maximalt grepp med förbättrat rullmotstånd.

Dessutom har det skräddarsydda Scorpion ATR däcket för Ford F-150 en dedikerad slitbanekonstruktion för att minska vägbuller med upp till 3 decibel. Pirellis tekniker arbetade också med en ny generation gummiblandning för att ge säker våthantering och snöprestanda för tyngre fordon.

För att uppfylla Fords krävande och tydliga däckspecifikation använde Pirelli sina mest avancerade simulerings- och teknikverktyg. Den digitala strategin ökade avsevärt utvecklingshastigheten och optimerade däcksprestandan med en minskning av antalet fysiska däcktester.

Pirelli Scorpion ATR-däck designade för Ford F-150 finns i två storlekar:
275/60 R20 och 265/70 R17.

About Joakim Held 954 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!