Pirelli backar initiativ för att hitta framtida världsmästare

Foto: Pirelli

FIA presenterar Pirelli som däckpartner för att stödja det nyligen etablerade FIA ​​Rally Star-programmet, ett partnerskap som lyfter fram det italienska företagets långsiktigt engagemang för att stödja begåvade unga förare på alla nivåer.

FIA Rally Star är ett nyligen lanserat initiativ som samlar nationella motorsport federationer från hela världen, och som identifierar begåvade förare mellan 17 till 26 år genom en urvalsprocess i flera faser baserad på digital motorsport och slalomkörning av produktionsfordon.

Från sju framgångsrika finalister varav en garanterat är en blivande kvinnlig rallyförare får fyra chansen att tävla i FIA Junior WRC, exklusivt levererad av Pirelli. En hel säsong i FIA WRC3 erbjuds till den som vinner FIA Junior WRC-titeln och gäller inom två år efter att denne gick med i mästerskapet.

FIA Rally Star är Pirellis senaste investering i att höja framtida världsmästare i rally, efter att  regerande världsmästare Ott Tänak gjorde sitt stora genombrott för ett decennium sedan med Pirelli Star Driver-program.

Pirelli Star Driver, tillsammans med Pirelli WRC Academy, var det mest framgångsrika förarprogramet för unga i rallyhistorien, vilket ger FIA WRC mästerskapsledare Elfyn Evans, Rally Argentina-vinnaren Hayden Paddon, Hyundai fabrikens förare Craig Breen, australienska mästaren Molly Taylor och italienska världsmästaren Andrea Crugnola möjligheter till världsscenen, förutom Tänak.

Den första etappen av FIA Rally Star, backad av Pirelli, startar i början av 2021 när FIA drar igång öppen tävling med val baserade på WRC 9-spelet och slalomkörning med plats i de kontinentala finalerna.

– Tillkännagivandet av partnerskapet med WRC 9 spelet i augusti, är en annan stor milstolpe för FIA Rally Star-programmet med stöd från Pirelli som däckpartner. Företaget har en lång historia av rally med ett betydande engagemang på alla nivåer som redan är den exklusiva däckleverantören för FIA Junior World Rally Mästerskap och även till FIA:s världsmästerskap från 2021.  Pirelli kommer att ge en mängd erfarenheter till projektet och det är en annan stark tillgång för de unga talangerna från hela världen som kommer att delta i äventyret FIA Rally Star, säger FIA ​​Rally Regissör Yves Matton.

– Vi är stolta över att förnya vårt traditionella engagemang tillsammans med unga förare och nya talanger och att arbeta sida vid sida med FIA i detta. Detta åtagande är en viktig del av vår historia inom sporten som alltid har gett oss stor tillfredsställelse och som har varit uppskattas av entusiaster. Planera och stödja framtidens rally med konkreta projekt är en skyldighet för alla huvudaktörer i denna underbara disciplin , säger Terenzio Testoni, chef Rally Racing på Pirelli.

Profilbild
About Joakim Held 567 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen