Ökade priser på begagnade bilar

bildäck

Priserna på begagnade bilar ökade under första kvartalet 2018. Prislyftet var drygt 6,2 procent under första kvartalet 2019 jämfört med samma period 2018. Bilpriserna på alla bränsleslag har ökat men största lyftet syns för hybridbilar. Det visar ny statistik över försäljningspriser för begagnade bilar från bilvärderingsföretaget Bilpriser.se.

Bilprisers index visar att priset på dieselbilar har ökat med 5,2 procent, bensinbilar med 3,3 procent och hybridbilar med 31,8 procent under första kvartalet 2019, jämfört med samma period i fjol. Den sammanlagda prisökningen landar på 6,2 procent. Det kan jämföras med inflationstakten som uppgick till 1,9 procent i februari 2019, mätt som KPIF.

Markus Carlsson, på Bilpriser.se, ser flera förklaringar till att priserna på begagnade bilar har ökat.

– Under första kvartalet 2018 föll priserna på begagnade dieselbilar till följd av regeringens förslag på miljözoner, men nu har de återigen blivit populära och priserna har återhämtat sig. För de som kör mycket är diesel som bränsle mer ekonomiskt än bensin, eftersom förbrukningen är lägre med diesel. Det är många som inser det säger Markus Carlsson, senior analytiker på Bilpriser.se.

Under 2018 infördes nya skatteregler (bonus malus) för nya diesel- och bensindrivna bilar vilket fick nybilsförsäljningen av bilar med fossila bränslen att minska kraftigt.-

– Efter bonus malus har det blivit mer ekonomiskt att köpa en begagnad bil. Det har ökat efterfrågan på begagnat och drivit upp priserna, säger Markus Carlsson, senior analytiker på Bilpriser.se.

En ytterligare faktor som påverkat prisbilden på begagnat är den svaga svenska kronan.

– Det har blivit mer attraktivt för utländska köpare från framförallt euroländer att köpa en begagnad bil i Sverige, säger Markus Carlsson, senior analytiker på Bilpriser.se.

I spåren av dieseldebatten och den generella miljödebatten har många köpare börjat intressera sig för begagnade hybrider.

– Ett allt större fokus på miljöfrågor i kombination med få hybridbilar på begagnatmarknaden har inneburit att efterfrågan just nu är större än utbudet, vilket sannolikt ligger bakom den kraftiga prisökningen, säger Markus Carlsson, senior analytiker på Bilpriser.se.

Om Bilprisers prisindex

Bilprisers prisindex bygger på auktionsförsäljning av cirka 25 000 begagnade bilar på Kvdbil.se.

About Däckavisen 1171 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!