Nya Nokian-vinterdäck för lätta lastbilar

Nokian Tyres Hakkapeliitta C4. Bild: Nokian

Nokian Tyres Hakkapeliitta® C4 & CR4 ska ge utmärkt vintergrepp, körkomfort och slitstyrka på alla vinterväglag.

De nya däcken för lätta lastbilar från Nokian Tyres är utvecklade för krävande och mångsidig vinteranvändning, ska göra vardagen enklare för yrkesförare och ge trygghet för förare av husbilar. Hakkapeliitta vinterdäck ska rulla stabilt och pålitligt på alla vinterväglag, hålla längre och även i högre hastigheter bära tunga laster balanserat.

Toppmoderna fyrkantiga dubbar av rostfritt stål ska garantera kontrollerade Hakkapeliitta-typiska köregenskaper och överlägset grepp på både is och snö. Det ökade antalet dubbar och höljet av rostfritt stål ska säkerställa ett obevekligt grepp som inte rostar när kilometerna ökar.

MultiTouch-slitbanedesignen består av kantiga mönsterklackar och en tät lamellering som ska förbättra köregenskaperna på isiga, snöiga och våta vägar. Den bekväma körkänslan ska kompletteras av lågt rullmotstånd som minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen samt öka räckvidden. Denna grönare mobilitet uppskattas lika mycket av yrkesförare som äventyrare.

Nokian erbjuder ett stort utbud på 20 produkter, från 15 tum ända upp till 18 tum. Det nordiska odubbade Hakkapeliitta CR4 passar även till alla moderna lätta lastbilsmodeller, däribland många husbilar. Storlekarna sträcker sig från 15 till 17 tum.

De nya produkterna blir tillgängliga hos däckåterförsäljare under hösten 2022. Huvudmarknaderna är de nordiska länderna och Ryssland.

– Gods och människor måste kunna förflyttas tryggt och säkert under hela året. Under de värsta vinterdagarna uppskattar yrkesförare bra grepp, slitstyrka och låg ljudnivå på sina däck. Förare av husbilar uppskattar även bränsleeffektivitet och enkla samt pålitliga köregenskaper även i högre hastigheter, säger Product Development Manager Mikko Liukkula från Nokian Tyres.

– Maximeringen av sidogreppet är speciellt viktigt för tunga skåpbilar för att kunna behålla kontrollen vid överraskande undanmanöver eller inbromsning. De fyrkantiga dubbarna i rostfritt stål ger ett fast grepp och håller även efter många mil. Däcket ger verkligen ett utmärkt grepp, försäkrar Mikko Liukkula.

Även det ökade antalet dubbar och varierande form och djup av lamellerna på mönsterklackarna ökar däckets säkra vintergrepp. Jämfört med testvinnaren Hakkapeliitta C3 har det nya däcket cirka tio procent fler dubbar. Till exempel har den populära däckdimensionen 235/65 R16C 124 dubbar, jämfört med 110 dubbar som föregångaren har. Den dataoptimerade dubbfördelningen ska minska däckljudet genom att dubbarnas ljudvågor inte förstärker varandra. Däckljudet ska vara behagligt lågt vilket förbättrar körkomforten speciellt på långa resor.

Den lättkontrollerade nya mönstermodellen klarar med säkerhet ishalka, vatten och slask lika bra. De olika stora mönsterklackarna och den tydliga pilformade designen med sina stödribbor på mittpartiet ger utmärkt grepp och stabilitet.

– Varannan mönsterklack på däckets mittparti är fäst på mittribban vilket ger lugna och stabila personbilslika köregenskaper även i högre hastigheter, förklarar Mikko Liukkula.

– Däcket behåller sitt grepp under kalla vinterdagar och på våta och torra vägar under mildare vinterväder. Den starka gummiblandningen i slitbanan ger bra skydd mot stick- och skärskador. Utmärkt hållbarhet säkerställs slutligen av Aramid Sidewall-teknologi. Aramidfiber skyddar inte enbart mot kostnader för oavsiktliga däckskador, utan garanterar också att du når din destination utan otrevliga överraskningar.

Nya odubbade Nokian Tyres Hakkapeliitta CR4 för mångsidig användning på lätta lastbilar ska vara pålitligt, tyst och lättrullande även i värsta snöstorm eller när minusgrader gör våta vägar till en isbana.

Nokian Tyres Hakkapeliitta CR4. Bild: Nokian

Mönsterdesignen MultiTouch ska ge utmärkt grepp och exakta samt komfortabla köregenskaper. Dataoptimerade lameller och skärningar på den symmetriska slitbanan ska fungera optimalt på isiga och torra vägar samt på barmark.

– Den nya mönsterdesignen MultiTouch är ett utmärkt resultat av hundratusentals mil tester vilket gör att Hakkapeliitta CR4 anpassar sig snabbt till de snabba förändringar på väglaget. Däckets stora kantiga mönsterklackar har en tät lamellering vilket ökar greppegenskaperna vid acceleration, på isiga underlag och i kurvor. De extra kanterna säkerställer ett bra sidogrepp och grepp längst fram, berättar Mikko Liukkula.

De kraftigt varierande hörnen i huvudspåren och Brake Boosters samt Sipe Activators på mönsterklackarna ska maximera is- och snögreppet.

– Styrkänslan är alltid bra, och styrningen är lätt att förutse. Balanserade köregenskaper behövs verkligen, eftersom hastigheter i upp till 120 km/h är tillåtna för leveransfordon på motorvägar, säger Mikko.

Alltmer varierande vinterväder innebär att en stor del av vår vinterkörningen sker på bar asfalt. De stora, öppna spåren påskyndar bortforsling av slask och vatten och minskar risken för slask- och vattenplaning. Center Block Siping på mittribban gör däckets mittparti styvt. Mönsterblocken binds ihop med förhöjningar, vilket säkerställer utmärkt stabilitet och säkerhet vid körning i hög hastighet, även på barmark.

– De stora mönsterklackarna på Hakkapeliitta CR4 och det robusta kraftigt lamellerade mönstret tillsammans med den flexibla gummiblandningen för låga temperaturer dämpar stötar på dåliga vägar. Däckljudet är lågt och behagligt på varierande underlag, säger Mikko Liukkula.

Gummiblandningen för Hakkapeliitta CR4 är skräddarsydd för tuff och varierande användning på lätta lastbilar och den fungerar väl i varierande temperaturer samt minskar rullmotståndet vilket i sin tur minskar bränsleutgifterna. Slitbanans översta lager är mjukare vilket förbättrar greppegenskaperna. Det robusta understa gummilagret ger extra stabilitet.

Slitstyrkan som krävs i varierande vägförhållanden optimeras ytterligare av den robusta konstruktionen som är utformad för användning på lätta lastbilar och Aramid Sidewall-teknologi som förhindrar stöt- och skärskador.

– Det dubbade Hakkapeliitta C4-däcket som har utvecklats för tuffa nordiska vinterförhållanden är ett tillförlitligt val om du vill ha bästa möjliga grepp på både is och snö. Om man utöver pålitligt grepp vill ha mer körkomfort och bränsleeffektivitet så ska man överväga att köpa det dubbfria Hakkapeliitta CR4-däcket. Båda nya produkterna i Hakkapeliitta-familjen fungerar mycket bra för varutransporter, taxitrafik och husbilar, sammanfattar Liukkula.

About Däckavisen 1114 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!