Ny satsning skapar råvaror av gamla bildäck

Miljöföretaget Ragn-Sells och teknologiföretaget Inrigo satsar gemensamt på teknik för att ta vara på gummimaterialet i uttjänta bildäck. Genom så kallad pyrolys kan däcken brytas ned till råvaror som kan användas på nytt, vilket skapar potential att spara stora mängder koldioxidutsläpp.
– Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har, om och om igen. Vi vill att materialet från uttjänta däck ska ersätta råolja i tillverkningen av nya däck och satsar därför på avancerad teknik, säger Øystein Lystad, projektansvarig på Ragn-Sells.
Pyrolysteknik gör det möjligt att bryta ned däckgummi till råvaror som kan användas på nytt. Därmed förhindras koldioxidutsläpp på flera sätt: Råvarorna kan ersätta fossila alternativ, samtidigt som de uttjänta däcken inte går till förbränning.
Målet är att däckproducenter ska kunna öka andelen återvunnen råvara i nytillverkningen av däck. De råvaror som blir resultatet av pyrolysen, så kallad pyrolysolja och kimrök (carbon black), kan också användas i exempelvis asfalt där kvalitetskraven är lägre. Även sådan användning bidrar till minskade utsläpp och mindre utvinning av råolja.
– Ragn-Sells har lovat att bidra med cirkulära lösningar som säkerställer att minst två miljoner ton koldioxidutsläpp undviks redan 2030. Att göra ny råvara av gamla däck är ett viktigt steg på vägen, säger Pål Hansen, vd för Ragn-Sells Dekkgjenvinning.
Øystein Lystad, projektansvarig på Ragn-Sells och Pål Hansen, vd för Ragn-Sells Dekkgjenvinning
Runt 140 000 ton däck som rullat färdigt på vägarna samlas varje år in i Norge och Sverige. Det vanligaste användningsområdet för däckgummit är förbränning, ofta för att utvinna energi till cementproduktion. En utbyggd satsning på pyrolys har därför potential att spara mycket stora mängder utsläpp.
– Det är tillsammans med andra som vi på bästa sätt skapar nya cirkulära lösningar. Samarbetet med Inrigo låter oss dra nytta av avfall som traditionellt haft stora utmaningar med materialåtervinning, säger Pål Hansen.
Pyrolys innebär att däckgummi hettas upp till höga temperaturer i en syrefattig miljö, vilket leder till att materialet sönderdelas och de olika råvarorna kan tas tillvara. Dessutom bildas gas som återanvänds som energikälla för pyrolysprocessen.
Samarbetet mellan Ragn-Sells och Inrigo är i dag i pilotfas och kommer gradvis att skalas upp under det närmaste året. Projektet har fått stöd från Innovasjon Norge, landets program för att främja hållbar tillväxt i norskt näringsliv.
Om Inrigo
Inrigo är ett norskt företag som utvecklar och levererar teknik och anläggningar för rening av dricksvatten, rening av process- och avloppsvatten samt förnybara miljö- och energilösningar för den globala marknaden. Inrigo ska genom sin affärsverksamhet bidra till att uppnå FN:s hållbarhetsmål som betonar god hälsa och välbefinnande, rent vatten och sanitet, prisvärd och ren energi, industri, innovation och infrastruktur, hållbara städer och samhällen.
Inrigo etablerades 2008 och har i dag ett dotterbolag i Kamerun och ett försäljningskontor i USA.