Nordic Tyre Group förvärvar Latakko

Lattakos lager i riga är på hela 25 000 m2. Foto Riga: Pexels

Nordic Tyre Group förvärvar Latakko och tar ett stort steg in på den baltiska marknaden för distribution av däck.

Nordic Tyre Group består av grossistbolagen Gummigrossen i Sverige, RengasDuo i Finland och det nyligen förvärvade Starco och Gummi-Centralen i Norge. I koncernen ingår även Dekkteam och Dekk1, som tillsammans är den ledande oberoende däckverkstadskedjan i Norge med 55 helägda och 90 partnerverkstäder i ett rikstäckande distributionsnät. Nordic Tyre Group kommer efter förvärvet av Latakko att ha en sammanlagd omsättning på över 320 miljoner euro, sälja mer än 3 miljoner däck per år och vara den ledande oberoende däckdistributören i Sverige, Finland, Norge och Baltikum.

Kombinationen av Latakko och  Nordic Tyre Group ska stärka företagens produkt- och tjänsteerbjudande gentemot deras kunder och leverantörer. Nordic Tyre Group har under de senaste åren investerat kraftigt i en  egenutvecklad IT-plattform, som ska vara det mest effektiva order-och  leveranssystemet i branschen.

– Att vara en del av Nordic Tyre Group kommer  att  förbättra Latakkos erbjudande till kunder genom ett bredare produktsortiment och förbättrad kundservice med hjälp av bästa praxis mellan koncernbolagen. Partnerskapet kommer också att ge våra leverantörer ett starkare distributionsnät. Som aktieägare i  den  nya  group ser jag  fram emot att bidra till en framgångsrik övergång till nya majoritetsägare och ser fram emot den tillväxtresa som väntar, säger Jevgenijs Kopilkovs, VD och ägare av Latakko.

– Vi är verkligen imponerade av Latakko och den position som det har etablerat över Detta drivs av en engagerad och kompetent organisation med fokus på att leverera högkvalitativ service och produkter till både kunder och leverantörer.  Jag  kommer att ha ett nära samarbete med Latakko  och ser fram emot  att träffa organisationen och  börja dela med mig av bästa praxis över gränserna, säger  Magnus von Haartman, VD för Nordic Tyre Group Finland.

– Efter koncernens starka utveckling på de nordiska marknaderna ser vi fram emot att fortsätta den starka meritlistan även i Baltikum. Vi är fast beslutna att ytterligare stärka vår position inom Norden och Baltikum och är redo att investera därefter, säger Mats-OveEriksson,  VD för Nordic Tyre Group.

  • Nordic Tyre Group förvärvar Latakko, bestående av däckgrossistverksamhet i Lettland, Estland och Litauen samt detaljhandel i Lettland.
  • Genom förvärvet blir Nordic Tyre Group den ledande oberoende distributören av  däck och fälgar i Norge, Sverige,  Finland och  Baltikum.
  • Nordic Tyre Group och Latakko kommer att ha en sammanlagd omsättning på över 320 miljoner euro och sälja mer än 3 miljoner däck per år.
  • Jevgenijs Kopilkovs, VD och grundare  av  Latakko, kommer att samarbeta med de nuvarande ägarna av Nordic Tyre Group och fortsatt ha en aktiv roll i den nya koncernen.
  • Nordic Tyre Group ägs av grundarna och ledningen i samarbete med Altor Fund IV (Altor)

Transaktionen är föremål för sedvanliga myndighetsgodkännanden.

Rådgivare till Latakko var Auctus Capital (M&A-rådgivare) och Drill (legal rådgivare)

About Joakim Held 990 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!