Nokians testcenter Hakka Ring i Spanien

Nokian Tyres har börjat testa däck på sitt nya testcenter Hakka Ring i Santa Cruz de la Zarza i Spanien. Foto: Nokian Tyres

Nokian Tyres har börjat testa däck på sitt nya testcenter i Santa Cruz de la Zarza i Spanien. Alla tio banor används nu för däcktester i extrema förhållanden. Testcentrets kronjuvel är den sju kilometer långa ovala banan som går runt området.

– Alla våra testcenter är investeringar i innovationer och ökningen av testverksamheten är ett stort och viktigt steg för oss. De olika banorna och den moderna testutrustningen på vårt spanska testcenter gör det möjligt att testa däck både på våta och torra underlag, så att häftigt regn eller intensiv hetta inte ska bli någon överraskning för bilister. Vårt nya testcenter i Spanien, tillsammans med vårt vintertestcenter i Ivalo i finska Lappland, lyfter vår testkapacitet till högsta möjliga nivå, säger Olli Seppälä, Head of R&D.

Det nya testcentret gör det möjligt att öka takten på produktutvecklingscyklerna vilket ska förstärka Nokian Tyres position som tillverkare av premiumdäck.

– Vi kan nu testa våra däck på egna testcenter i alla de förhållanden däcken är utvecklade för. Det är en stor konkurrensfördel för oss, speciellt när det gäller produktutveckling för våra marknader i Centraleuropa och Nordamerika, fortsätter Olli Seppälä.

Det nya testcentret har redan fått ett smeknamn, Hakka Ring. I en intern namntävling föreslog Nokian Tyres anställda totalt 150 olika smeknamn för det nya testcentret. Hakka Ring blev vinnare då Hakka och Hakkapeliitta är välkända Nokian Tyres varumärken och eftersom många av världens mest kända banor kallas för ”Ring”.

Byggarbetena började 2018. På grund av COVID19 gick arbetet på sparlåga under en kort period men fortsatte som normalt när läget stabiliserade sig och nödvändiga säkerhetsåtgärder togs i bruk. Projektet är en viktig del av Nokian Tyres tillväxtstrategi.

– Liknande testcenter är ovanliga i världen. Våra testförhållanden i världsklass ökar vår trovärdighet som tillverkare av premiumdäck, säger Jukka Kasi, SVP Products and Innovations.

Nu är alla banor färdigbyggda, vårt team har påbörjat sitt arbete på testcentret och även alla byggnader i mitten av området, besökscentret medräknat, står färdiga att tas i bruk.

– För att kunna realisera vår dröm har det krävts långsiktig koncentration, en hel del passion, hårt arbete och professionalism, säger Jukka Kasi och ger beröm till Nokian Tyres team.

Fakta om Nokian Tyres testcenter i Spanien:

  • På testcentret i Spanien kan sommardäck, året-runt-däck och vinterdäck testas året runt.
  • I det 300 hektar stora området finns flera banor för tester på både torra och våta underlag samt en oval bana för tester i höga hastigheter upp till 300 km/h.
  • På testcentret används en mängd hållbara teknologier, som till exempel över tusen solpaneler, vattenåtervinning och vita tak.
  • Nokian Tyres är involverad i forskningen av nya biobaserade material nära testcentret vilket gör det möjligt att producera däck ännu mer hållbart i framtiden.
  • Testcentret i Spanien är vår tredje testanläggning. Utöver den finns en 700 hektar stor anläggning i Ivalo, finska Lappland, och en anläggning nära Nokian Tyres huvudkontor i Nokia, Finland.
About Joakim Held 1016 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!