Nokian Tyres öppnar nytt R&D center

Foto: Nokian

Nokian Tyres har investerat kraftigt i en ny toppmodern testanläggning för Nokian Heavy Tyres. Nokian har uppgraderat sin testförmåga till en helt ny nivå med extra automation och högre kapacitet. Den totala investeringen uppgår till ca 70 miljoner euro. Trots utmaningarna i samband med utbrottet av COVID-19 händer det redan stora saker i den nya byggnaden.

Till följd av COVID-19-restriktioner har många faser av byggprocessen hanterats på distans. 

– Den här typen av flexibel problemlösning har varit typisk under hela byggprojektet, och tack vare detta har vi kunnat hålla schemat. Hatten av för hela teamet som gjorde det möjligt!, säger Matti Kaunisto, Development Manager på Nokian Heavy Tyres.

När däckprodukter utvecklas är testningen helt avgörande eftersom den bevisar att konstruktionsberäkningarna stämmer (eller inte stämmer) och den informationen är oerhört viktig för konstruktörerna. Därför ska den nya anläggningen på nästan 4000 m2 vara en stor förbättring både vad gäller mängden tester och kvaliteten på testerna.

– Trumtestkapaciteten ökade betydligt, produktutvecklingen och OEM-samarbetena har blivit mycket mer effektiva. Tack vare den extra kapaciteten har tidigare flaskhalsar i teststeget kunnat elimineras. Dessutom finns det gott om utrymme för framtida investeringar, säger FoU-chefen Kalle Kaivonen på Nokian Heavy Tyres!

– I sällsynta fall kan det uppstå ett fel i ett däck, onormalt buller eller något annat problem som behöver studeras noggrant på fältet. I sådana fall kan däcken besiktigas och analyseras på ett testcenter. Informationen som vi får in från fältet ger oss en viktig förståelse av däckets livscykel, säger Mikko Pukkila som arbetar på den tekniska kundtjänsten hos Nokian Heavy Tyres.

– Vi återvinner nära nog allt avfall, värmen som genereras av testutrustningen samlas upp och värmer anläggningen, och mer värme genereras av den lokala biobränsleanläggningen, säger FoU-chefen Kalle Kaivonen.

Den största investeringen i Nokian Heavy Tyres historia
Nokian Heavy Tyres tillkännagav 2018 ett enormt projekt: att öka produktionen av däck för nyttofordon med upp till 50 procent och mer än fördubbla antalet nya produkter genom stora investeringar i produktion och produktutveckling. Den totala investeringen uppgår till ca 70 miljoner euro.

Profilbild
About Joakim Held 813 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!