Nokian startar kontraktstillverkning i Kina

Nokian tyres
Bild: Nokian

Nokian Tyres inleder kontraktstillverkning för att säkra tillgången på däck för personbilar i Centraleuropa och tecknar avtal med Qingdao Sentury Tire.

Nokian Tyres plc och Qingdao Sentury Tire Co., Ltd. har undertecknat ett avtal om kontraktstillverkning. Enligt avtalet börjar Qingdao Sentury Tire tillverka utvalda Nokian Tyres personbilsdäck för den centraleuropeiska marknaden. De däck som kommer att tillverkas i partnerns produktionsanläggning är konstruerade av Nokian Tyres och har testats i Nokian Tyres testanläggningar för att uppfylla företagets höga krav på säkerhet och kvalitet. Däcken kommer att säljas under Nokian Tyres varumärke.

Nokian Tyres håller på att förhandla om ytterligare avtal om kontraktstillverkning, och den totala årliga volymen av dessa avtal under 2023-2027 uppskattas till mellan 1 och 3 miljoner som komplement till produktionen i Nokian Tyres egna anläggningar.

Samarbetet mellan Nokian Tyres och Qingdao Sentury Tire bygger på ett långsiktigt partnerskap och säkrar tillgången till företagets högkvalitativa däck på den centraleuropeiska marknaden. Produktionsstarten sker under första halvåret 2023 och de första däcken kommer att finnas på marknaden under andra halvåret 2023. Tillverkningsanläggningen kommer regelbundet att granskas enligt Nokian Tyres kvalitets-, hållbarhets- och säkerhetskrav.

Vid sidan av kontraktstillverkningen fortsätter Nokian Tyres sina ansträngningar för att öka sin egen produktion. Som meddelades i början av november kommer företaget att investera 650 miljoner euro i en ny produktionsanläggning utan koldioxidutsläpp i Rumänien. Den kommersiella produktionen planeras att inledas vid fabriken 2025. Samtidigt har företaget fortsatt att öka kapaciteten vid sina fabriker i Finland och USA.

– Vi har börjat bygga upp det nya Nokian Tyres utan produktion i Ryssland, och kontraktstillverkning är en viktig del av dessa planer. Den kompletterar vår egen produktion och hjälper oss att svara på efterfrågan ännu snabbare och mer flexibelt. Med den nya fabriken i Rumänien, den ökade kapaciteten i Finland och USA samt kontraktstillverkningen lägger vi en stark grund för Nokian Tyres framtida tillväxt, säger Jukka Moisio, Nokian Tyres vd och koncernchef.

About Däckavisen 1216 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!