Nokian säljer sin ryska verksamhet för 285 miljoner euro

Nokian tyres
Bild: Nokian

Nokian Tyres har nått en överenskommelse om att sälja sin verksamhet i Ryssland till PJSC Tatneft för 285 miljoner euro. Den ryska regeringskommissionen har fastställt det totala tillåtna transaktionspriset till 23 050 miljoner rubel, och den officiella växelkursen RUB/EUR fastställdes av den ryska centralbanken på betalningsdagen.

Efter att registreringsformaliteterna i Ryssland är avklarade kommer transaktionen att slutföras och Nokian Tyres verksamhet i Ryssland upphör.

Anledningen till försäljningen är det pågående kriget i Ukraina, som har gjort det omöjligt och ohållbart för Nokian Tyres att fortsätta sin verksamhet i Ryssland. Jukka Moisio, vd och koncernchef för Nokian Tyres, uttrycker tillfredsställelse över att exitprocessen närmar sig sitt slut:

– På grund av kriget i Ukraina var det inte längre möjligt eller hållbart för Nokian Tyres att fortsätta sin verksamhet i Ryssland. Exitprocessen har varit lång, men vi är nöjda med att vi är i slutskedet av den. Vårt fokus ligger nu helt och hållet på att bygga upp det nya Nokian Tyres, och vi är entusiastiska över vår nya inriktning.

De slutliga effekterna av transaktionen kommer att offentliggöras i Nokian Tyres delårsrapport för första kvartalet 2023, som presenteras den 25 april 2023. Denna försäljning markerar ett viktigt steg i Nokian Tyres anpassning till den förändrade geopolitiska situationen och företagets fokus på att bygga upp sin nya verksamhetsinriktning.

About Däckavisen 1286 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!