Nokian lanserar CO2-neutral däckfabrik

Päivi Antola Jukka Moisio Nicolae Ciuc Jukka Hienonen Marjut Akola Florin Birta Adrian Kaczmarczyk och Ilie Bolojan. Bild: Nokian Tyres

Nokian Tyres bryter ny mark med lanseringen av däckindustrins första fabrik med noll CO2-utsläpp i Rumänien, ett stort steg mot ökad hållbarhet och tillväxt.

I en milstolpe för biltillverkning och hållbarhet har Nokian Tyres påbörjat byggnationen av sin nya däckfabrik i Oradea, Rumänien. Denna fabrik skiljer sig från alla andra genom att vara den första i däckindustrin med noll CO2-utsläpp, vilket markerar en viktig förändring i industrins strävan efter hållbarhet.

Byggandet av fabriken påbörjades med en ceremoni där högtstående rumänska tjänstemän deltog. Den kommersiella produktionen av däck i denna framstående anläggning beräknas börja 2025, med fokus på leverans av däck till den centraleuropeiska marknaden.

Jukka Moisio, vd för Nokian Tyres, beskrev investeringen som ett “viktigt strategiskt steg” för företagets framtida tillväxt och utveckling. Han betonade vikten av att bygga en toppmodern produktionsanläggning i Europa för att öka företagets kapacitet och skapa en balanserad produktionsplattform.

Enligt Moisio kommer fabriken att drivas helt på förnybara energikällor, och ångan som behövs i tillverkningsprocessen kommer att genereras helt utan fossila bränslen. Placeringen i Rumänien spelade en viktig roll i detta, med tillgång till grön energi i närheten av fabriken.

Investeringen för bygget av fabriken uppgår till 650 miljoner euro, vilket gör den till en av de största investeringarna i Rumänien på senare år. Nokian Tyres väntar på ett slutgiltigt godkännande från EU för en ansökan om EU-finansiering på 100 miljoner euro, som Rumäniens regering redan godkänt tidigare i år.

Fabriken kommer att ha en kapacitet att producera sex miljoner däck per år, med möjlighet att öka produktionen i framtiden. De första däcken förväntas produceras under andra halvåret 2024, med kommersiell produktion som startar i början av 2025.

Förutom att bygga denna nya fabrik planerar Nokian Tyres att utöka kapaciteten i sina befintliga fabriker i Finland och USA. Målet är att ha en global kapacitet på 15 miljoner däck per år 2027.

Som ett led i ansträngningarna att bygga upp personalstyrkan planerar Nokian Tyres att anställa cirka 500 personer till den nya fabriken i Rumänien, både till produktions- och chefsbefattningar. Rekryteringsprocessen kommer att påskyndas under 2024 och fortsätta tills full arbetsstyrka har uppnåtts och produktionen startar.

About Däckavisen 1286 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!