Nokian investerar i rumänsk däckfabrik

NokianTyres Dayton factory. Foto: Nokian Tyres

Nokian Tyres investerar i en ny personbilsdäcksfabrik i Rumänien nära den ungerska gränsen. Fabrikens årliga kapacitet kommer att vara 6 miljoner däck.

Nokian Tyres styrelse har fattat beslut om att investera i en ny personbilsdäcksfabrik i Rumänien. Den nya greenfield-fabriken kommer att ligga i Oradea i nordvästra Rumänien, nära den unga gränsen. Fabrikens årliga kapacitet kommer att vara 6 miljoner däck med en expansionspotential i framtiden. Platsen kommer också att inrymma en distributionsanläggning för förvaring och distribution av däck. Den totala investeringen beräknas uppgå till cirka 650 miljoner euro. Bygget är planerat att påbörjas i början av 2023 och de första däcken beräknas produceras under andra halvan av 2024. Kommersiell däckproduktion förväntas starta i början av 2025.

– Denna är ett viktigt strategiskt beslut för investering i vår framtida tillväxt. En tillverkningsanläggning i världsklass i Europa är ett nyckelsteg för att få ytterligare kapacitet och skapa en balanserad tillverkningsplattform när vi börjar bygga nya Nokian Tyres utan Ryssland, säger Jukka Moisio, vd och koncernchef för Nokian Tyres.

Det planerade antalet anställda i den rumänska fabriken är cirka 500 anställda. Fabriken kommer att koncentrera sig på tillverkning av större däckstorlekar för personbils- och SUV-däck som främst kommer att säljas på den centraleuropeiska marknaden.

– Centraleuropa är en viktig marknad för oss och investeringar visar vårt engagemang för marknaden. Den nya sajten kommer att vara strategiskt placerad nära våra kunder. Efter en grundlig utvärdering av över 40 platser och flera faktorer, såsom tillgång till kvalificerad arbetskraft, logistiska fördelar och stabil affärsmiljö, stod det klart att Oradea var det bästa valet för vår nya fabrik, säger Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

– Vi har åtagit oss att bygga en fabrik utan CO2-utsläpp – den första i vår bransch. Platsen i Rumänien stödjer detta mål eftersom vi kan utnyttja grön energi som produceras nära platsen. Dessutom utvärderar vi kritiska produktionsprocesserna för att hitta de mest hållbara sätten att tillverka däck, fortsätter Kaczmarczyk.

I juni 2022 beslutade Nokian Tyres styrelse att inleda ett kontrollerat utträde från Ryssland. På grund av kriget och de efterföljande skärpta sanktionerna är det inte längre möjligt eller hållbart för Nokian Tyres plc att fortsätta sin verksamhet i Ryssland. I oktober tecknade Nokian Tyres ett avtal om att sälja sin ryska verksamhet. För att säkra tillgången på sina produkter beslutade Nokian Tyres tidigare under året att påskynda sina planer på att investera i ny produktionskapacitet i Europa, och den rumänska fabriken är en viktig del av dessa planer. Dessutom fortsätter Nokian Tyres att öka kapaciteten vid sina fabriker i Finland och USA, i syfte att bli geografiskt mer diversifierad i sin tillverkningsverksamhet.

About Däckavisen 1176 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!