Nokian Heavy Tyres bygger nytt forsknings- och utvecklingscenter i Nokia

nokian heavy tyres

Den globala efterfrågan ökar – Nokian Tyres nya FoU-center höjer produktutvecklingsnivån

Efterfrågan på premiumdäck för tunga arbeten växer globalt, och nya, kraftigare däck för tyngre maskiner behövs. För att möta denna efterfrågan bygger Nokian Heavy Tyres under 2019 ett nytt forsknings- och utvecklingscenter i Nokia, Finland. Det moderna FoU-centret kommer att påskynda provningsfasen för nya däckmodeller och bibehålla den premiumkvalitet som Nokian Tyres är känd för sedan 120 år.

– Detta är Nokian Tyres mest avsevärda investering någonsin i produktutvecklingen för tunga däck, säger Nokian Heavy Tyres FoU-chef Kalle Kaivonen.

Det nya FoU-centret på 3 500 kvadratmeter är en del av en väsentlig ökning av produktionskapaciteten. För ett år sedan svarade Nokian Heavy Tyres Ltd, som ingår i Nokian Tyres-koncernen, på den växande globala efterfrågan på däck med en fortlöpande investering på närmare 70 miljoner euro under tre år i FoU och produktion, med ett tillväxtmål för produktionskapaciteten på 50 procent.

– Allt går helt enligt planerna. Det första stadiet i utbyggnaden av produktionsanläggningen är redan avklarat, och det andra stadiet kommer vara slutfört i april 2019. Under sommaren 2019 börjar vi installera vår nya maskinpark, berättar Nokian Heavy Tyres anläggningschef Pasi Antinmaa.

Sinnesro i alla väder
Nokian Heavy Tyres fortsätter att tillverka världens bästa däck för tung användning inom alla områden, från skogs- och jordbruk till gruvdrift och transport. I det nya FoU-centret kommer all inomhusprovning göras i en och samma anläggning i närheten av produktionen, som är belägen i Nokia. Därmed blir driften optimalt effektiv.

– Centret kommer ha fullt med moderna maskiner, säger Nokian Heavy Tyres utvecklingschef Matti Kaunisto. – Vi kommer kunna prova tre gånger så många däck som nu, och fler variabler, med högsta standard till förmån för våra OEM-kunder.

För Nokian Tyres är det en prioritet att göra hela livscykeln för däcket ekologisk. Den nya FoU-tekniken utgör ett viktigt steg i att uppnå denna höga hållbarhetsstandarden.

Redo för de förarlösa fordonens revolution
FoU-centrets nya, moderna testutrustning och dess alltmer specificerade datasamling säkerställer Nokian Heavy Tyres ledande ställning i den kommande revolutionen inom den tunga användningen. Banbrytande framtidslösningar kommer kunna utvecklas genom nya innovationer. Ett exempel är säker och förutsebar förflyttning utan en förares erfarenhet och bedömning, vilket innebär att styrsystemen i förarlösa fordon kommer ställa högre krav på däckindustrin.

– Förarlösa traktorer kommer arbeta mitt ibland oss i framtiden, och dessa fordon behöver premiumdäck samt fullständig data om dessa däck för att styrningen ska kunna göras säker och exakt, säger Kaunisto.

Profilbild
About Joakim Held 723 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!