Nokian drar sig ur Ryssland

Nokian däck
Bild: Nokian

Nokian Tyres styrelse har idag beslutat att inleda ett kontrollerat utträde från den ryska marknaden. På grund av kriget i Ukraina och de efterföljande skärpta sanktionerna är det inte längre möjligt eller hållbart för Nokian Tyres plc att fortsätta sin verksamhet i Ryssland.

Exitförberedelserna startar omedelbart och företaget kommer att utvärdera olika alternativ för exit. Processen kommer att ske med vederbörlig hänsyn till lokala anställda och lagstiftning.

Som en del av processen kommer Nokian Tyres att göra nedskrivningar på cirka 300 miljoner euro relaterade till de ryska tillgångarna under andra kvartalet 2022. Dessa kommer att redovisas som icke-IFRS-undantag. Med hänsyn till nedskrivningarna uppgick värdet av Nokian Tyres nettotillgångar i Ryssland och Vitryssland till cirka 400 miljoner euro den 31 maj 2022.

– Under de senaste månaderna har vi sett chockerande händelser i Ukraina. Vi har följt situationen med stor sorg och vi, tillsammans med hela det internationella samfundet, fördömer otvetydigt kriget, som har orsakat outsägligt lidande för så många. Vårt kortsiktiga fokus har varit att anpassa oss till den snabba föränderliga, mycket osäkra driftmiljöer och att behålla kontrollen över vår verksamhet i Ryssland, säger Jukka Moisio, vd och chef för Nokian Tyres.

– Efter ett grundligt övervägande och bedömning av olika alternativ har vi beslutat att bygga upp Nokian utan närvaro i Ryssland och främja tillväxtmöjligheter på våra andra kärnmarknader. Detta var inte ett lätt beslut eftersom vi har över 1600 engagerade medarbetare i Ryssland vars expertis vi värdesätter högt samt många långvariga kund- och leverantörsrelationer som byggts upp under de senaste 17 åren, fortsätter Moisio.

För att säkra tillgången på sina produkter har Nokian Tyres fortsatt att öka kapaciteten vid sina fabriker i Finland och USA, och har beslutat att investera i helt ny kapacitet i Europa. Företaget meddelade tidigare under året att det hade stoppat investeringar i den ryska anläggningen och börjat flytta produktionen av utvalda nyckelproduktfamiljer från Ryssland till sina andra fabriker.

Nokian Tyres har varit verksamt i Ryssland sedan 2005. År 2021 tillverkades cirka 80 % av företagets personbilsdäck i Ryssland och affärsområdet Ryssland och Asien stod för cirka 20 % av Nokian Tyres omsättning.

Från och med idag lämnar Andrey Pantyukhov, som har varit chef för Nokian Tyres affärsområde Ryssland och Asien, Nokian Tyres ledningsgrupp.

About Däckavisen 1169 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!