Motorcykel världens första cybersäkra fordon

Bild: Pixabay

En motorcykel blev världens första cybersäkra fordon – men du behöver fortfarande tänka på din säkerhet.

Om du hör “säkert fordon” är mest troligt det första du tänker på hur säkert fordonet är vid en krasch. Men i takt med att användningen av digitala tekniker för fordon ökar så ökar också riskerna att fordonet blir “hackat”. T.ex. genom att en hackare tar över fordonet via dess internetuppkoppling och sedan tar över bromsarna eller styrningen. Det kan få potentiellt dödliga konsekvenser för de som befinner sig i och på fordonet.

Nuuk Cargopro är det första fordonet som har klarat ett test som kollar hur “cybersäkert” fordonet är. Det som testades var fysisk åtkomst, fjärråtkomst och applikationer och Nuuk Cargopro klarade dem alla. Det innebär ett otroligt stort framsteg för fordons cybersäkerhet och förhoppningsvis kommer många företag att följa trenden och göra motordrivna fordon mer och mer säkra.

Hur du skyddar dig själv och din enhet mot attacker och hackare

Det är dock minst lika viktigt att du själv är skyddad mot cyberattacker och trots att fordon nu förhoppningsvis blir allt mer cybersäkra så är det lika viktigt att du och de enheter som du använder också är skyddade. Du kanske surfar runt på ett öppet wifi eller laddar ner någon app som innehåller skadlig programvara. Allt du gör på internet kan utsätta dig för risker om du inte skyddar dig.

En god idé är att skaffa ett VPN. Ett VPN är en tjänst som krypterar och blockerar din information för utomstående och gör så att ingen annan kan komma åt den. Det är speciellt bra när man är ute och kör på vägarna då man ofta använder offentliga wifi. Hackare brukar använda sådana typer av offentliga uppkopplingar för att komma åt andras information. Genom att använda ett VPN är du helt skyddad vid sådana tillfällen och behöver inte oroa dig för att din information blir stulen.

Fler saker som ett VPN skyddar dig mot

Dessutom skyddar vissa VPN-tjänster dig mot skadlig programvara. De skannar automatiskt webbplatser som du besöker och nedladdningar som du gör. Alla filer som är skadliga tas bort innan de hinner infektera eller skada datorn. Några VPN-tjänster erbjuder även skydd mot spårare och annonsblockerare. Det innebär att alla typer av tredjepartswebbplatser eller liknande som spårar dig blir helt blockerade från att göra det. Du kommer inte heller få upp någon typ av reklam eller pop-up-fönster och du kan surfa fritt utan att behöva oroa dig över sådant.

Det är därför väldigt viktigt att ha och använda ett VPN, speciellt om du åker på vägarna eller reser då det skyddar din enhet och döljer dig. Även om det är väldigt positivt att fler och fler fordon blir säkrare, och förhoppningsvis dröjer det inte lång tid förrän alla är det, så måste du också genomföra åtgärder själv för att se till att du är skyddad när du surfar och använder nätet. Ha kul på vägarna, men glöm inte att ladda ned ett VPN innan du åker iväg!

About Däckavisen 1286 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!