Minskad körsträcka för lätta och tunga lastbilar

Trots att den totala trafiken ökade 2024 kördes både lätta och tunga lastbilar kortare sträckor än tidigare – den lägsta noteringen hittills.
Den totala trafiken på svenska vägar ökade marginellt under 2024, men utvecklingen såg olika ut för olika fordonstyper. Enligt Trafikanalys senaste statistik ökade personbilarnas körsträcka med 1,7 procent jämfört med året innan, medan både lätta och tunga lastbilar kördes mindre – med nya bottennoteringar för genomsnittlig årlig körsträcka sedan mätningarna inleddes 1999.
Den sammanlagda körsträckan för svenskregistrerade personbilar, lastbilar, bussar och motorcyklar uppgick till 6 615 miljoner mil under 2024 – en ökning med drygt en procent från 2023. Ökningen drevs främst av de privatägda personbilarna, där framför allt laddhybrider och gasbilar uppvisade höga genomsnittliga körsträckor på omkring 1 500 mil. Även dieselbilar låg högt, med ett snitt på 1 419 mil, vilket är 24 procent över genomsnittet för samtliga personbilar.
I kontrast till detta visar statistiken att lätta lastbilar kördes i genomsnitt 1 303 mil under 2024 – en minskning med 2,1 procent. Tunga lastbilar kördes i snitt 4 006 mil, vilket motsvarar en nedgång på 1,5 procent. Det är de lägsta genomsnittliga siffrorna för båda fordonskategorierna sedan statistikens början. En möjlig förklaring till detta är det svagare konjunkturläget, vilket kan ha påverkat transportbehovet och nyttjandet av kommersiella fordon.
Även inom kollektivtrafiken syns förändringar. Andelen busskörning med alternativa bränslen (utöver bensin och diesel) har ökat från 23 till 30 procent på tio år. Särskilt elbussarna har tagit en tydligare plats, med 8 procent av den totala busskörsträckan – främst i stadsbusstrafik. Samtidigt har etanolbussarna i stort sett försvunnit, och gasbussarnas andel ökat marginellt till 21 procent.
Statistiken bygger på uppgifter från besiktningsorganens mätarställningar och speglar alltså användningen av svenskregistrerade fordon, oavsett var i världen de har körts. Totalt sett ger rapporten en tydlig bild av hur fordonsflottans användning förändrats det senaste året, och hur bränsleval och ekonomiska faktorer fortsätter att påverka mobiliteten.