Mild vinter får fler norrmänn att överväga dubbdäck

dubbdäck

Dubbdäcksförsäljningen  i Norge har minskat under flera år, men nu finns det tecken på att trenden kan vända. – En mild vinter skapar hala förhållanden och därför överväger fler dubbdäck, säger en däckhandlare.

I Norge är dubbdäcksandelen låg jämfört med till exempel Sverige, bland annat tack vare dubbskatten ät det bara cirka 32 procent av dem som köpte vinterdäck 2019 som valde dubbdäck. Detta är en minskning jämfört med cirka 37 procent 2016.

Denna trend kan emellertid vända. Den ovanligt milda vintern över stora delar av Norge har fått en av Norges största däckhandlare att märka en förändring hos kunderna.

– Vi ser en ökning av dubbdäckförsäljningen till SUV:ar och andra stora bilar. Vi registrerar också att fler människor med skåpbilar än vad som var fallet tidigare nu överväger dubbdäck, säger Per Larsen, chef för Dekkmann Furuset i Oslo.

– Det är tydligt att en mild vinter innebär att det finns mer is och hala förhållanden jämfört med en kall och stabil vinter. I vinter har vi till exemplel haft flera dagar med underkylt regn i Östra Norge. Dubbfria vinterdäck idag har fantastiska egenskaper på de flesta ytor, men på ren is är dubbdäcken fortfarande bättre, säger Knut Knudsen, produktchef på Continental.

– Det är för tidigt att säga något om de signaler vi får från olika däckhandlare kommer att påverka statistiken för 2020. Det vet vi förs om ett års tid. Nästa vinter kan ju också skilja sig helt ifrån denna, men det är klart att vi följer utveklingen med nöje. Får vi flera milda vintrar på rad så kommer det nog att påverka dubbdäcksandelen också, avslutar Knut Knutsen.

En analys gjord av mediabyrån MediaCom visar att dubbdäcksandelen bland de över 70 år bara är 26% altså under snittet i Norge. Det är i åldersgruppen mellan 40 och 69 år som flest kör med dubbdäck. Inte helt överraskande hittar man den högsta dubbdäcksandelen i Nord-Norge, där hela 84 procent kör med dubbdäck. I Osla är det endast 9 procent av bilisterna som kör på dubbdäck.

-Det är lite överraskande att dubbdäcksandelen var lägst bland de äldsta, men undersökningar som denna är alltid nyttiga för oss som däcktillverkare. Vi seräven att den viktigaste källan till information för normänn som skall köpa däck är däcktesterna, något som är betryggande. Det betyder att kvalitet räknas, säger Knudsen.

Analysen visar också att väggreppet är det viktigaste när bilägarna väljer vinterdäck. Vägggreppet är viktigare än till exempel bromsavstånd, rullmotstånd, pris och buller.

Profilbild
About Joakim Held 544 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen