Michelin vinnare i Vi Bilägares test

Tidningen Vi bilägare har testat åtta suv-däck i dimension 225/60-18. Vinnare blev Michelin Pilot Sport 4 SUV.

Testdimensionen 225/60-18 sitter monterad på flertalet populära familjesuvar, exempelvis Toyota RAV4, Honda CR-V, Maxzda CX-5, BMW X3 och Subaru Outback.

Sommardäckstestet utfördes i slutet av september 2019 på Mireval Proving Grounds, i södra Frankrike. Förutsättningarna var goda med soligt väder och en temperatur på en bit över 20 grader. Med andra ord en ganska vanlig sommardag i Skandinavien. Vi bilägare testade sju suv-däck och en joker, Continental ContiCrossContact LX2, utvecklat för lätt terängkörning. Alla tester inleddes och avslutades med körning av referensdäck. Referensdäcket användes även mellan tesdäcken vid behov, exempelvis vid väder- och temperaturförändringar. Som testbil användes en BMW X3 20d xDrive automat. Bromsprov och mätning av bränsleförbrukning gjordes med en VW Tiguan.

Michelins nya Pilot Sport 4 SUV utmärkte sig med testets kortaste bromssträckor på både våt och torr väg. Michelin vick full pott i alla delmoment på väta. Bäst mot vattenplaning, mest kurvgrepp och kalasfina köregenskaper. Lättplacerad framvagn med fin instyrning och stabil bakvagn gav trygg balans på greppgränsen. Även karaktären på torrt var en fullpoängare. Fortsatt neutral balans med trygga köregenskaper. Dock var styrreaktionen inte lika linjär som hos Bridgestone och Goodyear. Enda riktiga plumpen i protokollet var vägljudet. Vi korar Pilot Sport 4 SUV till knapp, men klar testvinnare, skriver Vi Bilägare.

Däcken som testades i bokstavsordning

Bridgestone Turanza T005

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5

Michelin Pilot Sport 4 SUV

Nankang AS-1

Nokian Hakka Blue 2 SUV

Pirelli Scorpion Verde

Vredestein Ultrac Satin

“Joker” Lätt off-road

Continental ContiCrossContact LX2

Läs hela däcktestet på Vi Bilägare (prenumeration krävs).

Profilbild
About Joakim Held 767 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!