Michelin öppnar automatiserad masktillverkning

Foto: Michelin

Michelin intensifierar sitt åtagande att producera masker. Koncernen har just lanserat sin första automatiserade produktionsverkstad för masker i Frankrike vid sin fabrik i Combaude nära Clermont-Ferrand.

Investeringen på 3,5 miljoner euro möjliggör produktion av 3 miljoner standard typ I eller IIR kirurgiska masker för engångsbruk per månad. Produktionen kommer att öka med 1 miljon FFP2 * -masker per månad från sommaren 2021.

Den nya anläggningen är utformad för att tillgodose behovet av att skydda Michelin 68.000 anställda i Europa. Eventuellt överskott kommer att säljas för att bidra till kampen mot pandemin.

Några av de maskiner som används i den nya verkstaden kommer från det franska företaget CERA. Som svar på regeringens uppmaning att flytta produktionen av medicinsk utrustning till Frankrike bad CERA, med säte i Villars i Auvergne-Rhône-Alpes-regionen, Michelin om sitt stöd via sitt dotterbolag Imeca. Syftet med detta samarbete är att använda Michelins tekniska kunskap för att snabbt öka produktionskapaciteten för nya maskiner. Tack vare detta samarbete och fem andra tillverkare som har gått med i projektet har CERAs årliga produktion ökat från två till 52 maskiner.

Verkstaden är utrustad med ett nivå 9-rum på klassificeringsskalan för luftrenhet efter partikelkoncentration (ISO-standard 14644-1) **. Under utvecklings- och certifieringsfaserna, för att uppfylla Frankrikes EN 14683 2019-standard för kirurgiska masker, bad Michelin  om hjälp av ett certifierat laboratorium baserat i Spanien, ett franskt laboratorium anslutet till INSERM, Icare-laboratoriet för biokompatibilitet och Clermont-Ferrand Universitetssjukhuset.

* APAVE-certifiering av FFP2-masken pågår

** Standard 9-standarden innebär att högst 70% luftfuktighet i produktions- och lagringsmiljön inte överstiger.

Profilbild
About Däckavisen 708 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen