Michelin får innovationspris

Michelin däck

Tyska German Design Council belönar Michelin Long Lasting Performance Strategy.

Michelin får den eftertraktade tyska German Innovation Award från German Design Council för sin hållbarhetsstrategi, Long Lasting Performance, för prestanda över tid.

Utmärkelsen, som delas ut inom kategorin Transport, är ett erkännande av Michelins tydliga ställning mot principen av planerat åldrande – den avsiktliga förkortningen av en produkts livslängd på bekostnad av klimat, resurser och konsumenternas hushållsbudget.

Oberoende studier visar att bilister i Europa skulle betala nästan sju miljarder Euro för mycket per år genom att byta sina däck när tre millimeter återstår av mönsterdjupet snarare än vid det minsta lagliga mönsterdjupet 1,6 millimeter. Det förtida däckbytet skulle även påverka klimatet negativt med ett årligt CO2-utsläpp av sex miljoner ton.

Michelins svar på detta är premiumdäck som ska erbjuda konstant hög prestandanivå och säkerhet genom hela dess livslängd från första metern till det minsta lagliga mönsterdjupet 1,6 millimeter.

Nyckeln bakom Michelin Long Lasting Performance strategin är den så kallade EverGrip-teknologin som bland annat används i vinterdäcket Michelin Alpin 6 och sommardäcket Michelin Primacy 4. Den innovativa kombinationen av olika gummiblandningar i flera lager och en profil som förnyar sig själv skall ge extremt bra accelerations- och bromsegenskaper. Dessutom ger det utmärkt grepp i snö, även när bara litet av däckmönstret återstår.

Samtidigt har däcket CrossClimate+ ett unikt däckmönster och en gummiblandning som förlänger däckets livslängd som ska garantera utmärkta prestanda ned till minimigränsen 1,6 mm.

Michelin använder också sin strategi på lastbilsdäck. Ett exempel är Regenion-teknologin i nya Michelin X Multi Energy D för kommersiella fordon i lång- och kortdistanstrafik.

German Innovation Award delas ut av German Design Council. Initiativet till det togs ursprungligen av det tyska parlamentet (förbundsdagen) och bekostas av en välgörenhetsfond som administreras av den tyska industrin. Utmärkelsen från German Design Council, som för första gången delades ut 1953, belönar utmärkt design, varumärkesprofilering och innovation på en internationell nivå och syftar till att förstärka företagens konkurrenskraft. 2018 delades för första gången utmärkelsen Innovation Award ut. De enda företag som kan komma i åtanke är de som väljs av en expertpanel eller talangscouter från German Design Council, vilket garanterar utmärkelsens oberoende och höga klass.

Profilbild
About Joakim Held 781 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!