Världens mest värdefulla däckmärken 2019

michelin däck

· Michelin behåller förstaplatsen i varumärkesvärde och styrka, trots en minskning med 9% av varumärkesvärdet till 7,2 miljarder US-dollar

· Däcksektorn har drabbats av kinesisk avmattning, 7 av 10 varumärken i rankning förlorar i varumärkesvärde

· Continentals varumärke har tappat mest, varumärket minskar med 28% till 3,4 miljarder US-dollar

· Sumitomo ökar sitt varumärkesvärde mest, en ökning med 33% till 801 miljoner US-dollar

Michelin försvarar sin titel som världens mest värdefulla däckmärke trots att varumärkets värde minskar med 9% till 7,2 miljarder dollar, enligt den senaste rapporten från Brand Finance, världens ledande oberoende varumärkesvärdering och strategikonsult.

Förutom att beräkna det övergripande varumärkesvärdet, analyserar Brand Finance också den relativa styrkan hos varumärkena genom ett balanserat resultatkort för mätvärden som utvärderar marknadsinvesteringar, bolagets egna kapital och affärsutveckling. Tillsammans med intäktsnivån är varumärkets styrka en viktig drivkraft för varumärkesvärdet.

I år behåller Michelin sin titel som världens starkaste däckmärke med ett varumärkes styrke index (BSI) på 86,30 av 100 och betyget AAA. Michelin är det enda varumärket på listan som får ett AAA-betyg och dess BSI är klart före tvåan Bridgestone, med en BSI på 78,10 av 100.

Däcksbranschen har under det senaste året drabbats väsentligt, vilket återspeglas i rankningen där hela sju av tio däckmärken förlorar i varumärkesvärde, särskilt: Continental (varumärket minskar 28% till 3,4 miljarder USD), Goodyear (ner 10% till 1,9 miljarder dollar) och Hankook (8% till 1,5 miljarder dollar).

Denna trend kan hänföras till osäkerheter på marknaden och en drastisk förändring av kundernas krav. Kina, världens största bilmarknad har upplevt en kraftig nedgång i bilförsäljningen, vilken 2018 minskade för första gången på 20 år. Dessutom har konsumentbeteendet skiftat, med fler kunder som favoriserar regummering istället för nydäck. Regummerade däck växer i popularitet tack vare deras kostnadseffektivitet, miljövänlighet och kvalitetsprestanda. Detta har gjort att branschmarginalerna har påverkats negativt. Det uttalade hotet om amerikanska restriktioner för konkurrenter från utlandet är också ett problem, branschen förbereder sig nu för president Trumps förslag till importtariffer på 25%.

Alex Haigh, direktör, Brand Finance kommenterar:

“Varumärkena på eftermarknaden för delar till bilar – från däcktillverkare till lokala verkstäder – förbereder sig för president Donald Trumps importtariffer på importerade kinesiska material och varor. Stora avgifter har redan höjt kostnaderna för stål och aluminiumprodukter, och fler avgifter kan påverka en hel del andra objekt som dessa företag utvecklar och säljer. Huvuddelen av detta kommer att märkas under det kommande året för de som hanterar däck, backspeglar och vindrutetorkare. “

Två varumärken går mot trenden

Pirelli och Sumitomo är de enda två däckmärkena i rankingen med stora ökningar av varumärkesvärdet, en ökning med 6% till 1,6 miljarder dollar för Pirelli och en ökning med 33% till 801 miljoner US-dollar för Sumitomo.

Pirelli och Sumitomos starka prestationer drivs av deras engagemang för diversifiering och insatser för att särskilja sina varumärken från konkurrenterna. Sumitomo har ökat försäljningsintäkterna avsevärt under det senaste året och rapporterat en ökning med 16%, vilket har ökat genom förvärvet av den brittiska grossisten Micheldever Tire Services Ltd, som ytterligare har ökat erbjudandet i östra Europa. Sumitomo har också arbetat med Dunlop (varumärket upp 1% till 2 miljarder USD) för att öppna ett nytt europeiskt utvecklingscenter med inriktning på produktinnovation och utveckling av däck.

Pirelli har positionerat sig som ett premiumdäck och ett kraftfullt varumärke, känt för sitt partnerskap inom Formel 1 VM för att sponsra större idrottsevenemang, inklusive fotboll, baseball och segling. Denna strategiska diversifiering i kombination med sitt starka italienska arv har resulterat i en framgångsrik differentiering från sina konkurrenter, och därigenom ett ökat varumärkesvärde.

About Däckavisen 1160 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!