Maxxis vinnare i Vi Bilägares sommardäcktest

Foto: Pexels

Tidningen Vi Bilägare testade sommardäck i dimensionen 225/45-17 och Maxxis Premitra HP5 utsågs till vinnare.

Testerna utfördes på Mireval Proving Grounds, strax väster om den franska studentstadenMontpellier. Vi Bilägare testade åtta olika sommardäck i dimension 225/45-17. Det är en storlek där tillverkarna erbjuder två olika däcktyper. Dels ekonomi- och komfortinriktade däck, så kallade High Performance (HP). Dels sportigare däck, så kallade Ultra High Performance (UHP). Vi Bilägare valde att testa däck i HP-segmentet, gjorda för den stora majoriteten bilförare. Bland nyheterna fanns Goodyear Efficient Grip Performance 2 samt nya Pirelli Cinturato P7. Nykomlingarna fick bekänna färg mot högpresterande trotjänare så som Continental Premium Contact 6, Michelin Primacy 4 och Nokian Hakka Blue 2. Medverkade gjorde även tre produkter från billigare prissegment: Hifly HF805, Landsail Sentury Qirin 990 samt Maxxis Premitra HP5.

Sommardäckstestet gjordes i början av oktober 2020 i södra Frankrike. Vädret var soligt med temperaturer strax under 20 grader, representativt för en skandinavisk sommardag. Alla tester inleds och avslutas med körning av referensdäck. Referensdäcket används även mellan testdäcken vid behov, exempelvis vid väder- och temperaturförändringar. Alla däck jämförs sedan mot referensdäcket. På så sätt kan testarna korrigera resultatet efter hur vägbanan påverkas av yttre omständigheter. Två manuellt växlade VW Golf 1,5 TSI användes vid testkörningarna. Testerna utfördes med ABS men med antisladdsystemet avaktiverat för att bättre känna på däckens balans under körproven.

Vinnare i sommardäcktestet blev Maxxis Premitra HP5, på andra plats kom Goodyear Efficient Grip Performance 2 och på delad tredjeplats kom Continental Premium Contact 6 samt Nokian Hakka Blue 2.

“Premitra HP5 från taiwanesiska Maxxis (en av världens 10 största däcktillverkare) har funnits ett tag men har uppdaterats under åren. Det är nu ett vettigt prissatt däck som imponerar rejält! På torr väg är stabilitet och styrrespons på topp. I väta är greppnivån fortsatt hög och beteendet lätthanterligt med neutral balans. Därtill är det bäst av alla mot vattenplaning. Stoppsträckan är inte bland de allra bästa, men klart godkänd. Ett av få minustecken är relativt högt vägbuller och sämre förmåga att ta upp stötar. Det finns komfortablare däck, men kurvgrepp och vattenplaningsförmåga gör Premitra HP5 till årets testvinnare! Och då har vi inte tagit priset i beaktande…, skriver Vi Bilägare i sitt utlåtande om vinnaren.”

Här kan du läsa om Vi Bilägares sommardäcktest i sin helhet

(kräver prenumeration för att läsa)

 

 

About Joakim Held 1016 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!