Majoriteten väljer att köpa budgetdäck

premiumdäck
Här visas ett AO märkt däck som är avsedd för Audi. Foto: ABS Wheels

Enligt en undersökning gjord av ABS Wheels, köps det betydligt fler budgetdäck än premiumdäck. Däckpanelen som samlat in 40,000 svar visar att majoriteten av bilisterna köper budget, den största anledningen är priset.

Enligt ABS säljer däcktillverkarna stora partier till biltillverkarna vilket gör att alla bilar som rullar ut för första gången är försedda med premiumdäck. Vad gör bilägaren efter några år när det är dags för nya däck? Denna fråga låg till grund för ABS Wheels analys.

-Det är ett känt faktum att premiumdäcken säljs mer tack vare biltillverkarnas krav på OE, det många inte vet är att denna siffra endast rör de däck som rullar ut på nya bilar, mäter man däremot bilister som ägt bilen ett par år så är det ytterst få som väljer att fortsätta med premiumdäck säger ABS Wheels VD, Andie Lahdo

Trots att premiumdäck anses vara säkrare så väljer svenskarna att åka omkring med de billigare alternativen enligt ABS.

-Ansvaret ligger hos däckverkstäderna som fokuserar på att sälja däck där man har högre vinstmarginal, istället för att följa biltillverkarens rekommendationer gällande hastighetsindex, belastningsindex och bilmärkesmärkning. Vi är lika skyldiga som alla andra det är dock ingen som vågar ta upp ämnet avslutar Andie.

Enligt undersökningen väljer svenskarna oftast budgetmärken som Sailun Tyres, Achilles Radial men även Mazzini, Maxtrek, Nankang och Triangle.

Undersökningen gjordes mellan perioden 2020-01-10 – 2020-02-04. Syftet med undersökningen var att ta reda på varför bilisterna väljer billigare alternativ.

About Däckavisen 1176 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!